Scheiding aanvragen: wat zijn de opties?

Een scheiding aanvragen kan één van de meest uitdagende en emotionele periodes in iemands leven zijn. Of het nu gaat om onoverkomelijke verschillen, ongelukkige omstandigheden of een wederzijdse beslissing, het is belangrijk om het proces met de juiste kennis en hulp te benaderen.

In dit artikel zullen we een overzicht geven van de stappen die je kan nemen bij het aanvragen van een scheiding.
 
Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
30.11.2023
Leestijd
3 minuten

Stap 1: Zoek professionele hulp en advies

Het is essentieel om een bemiddelaar of advocaat te vinden die gespecialiseerd is in familierecht en ervaring heeft met echtscheidingsprocedures. Zij kunnen je juridisch advies geven, je rechten en verantwoordelijkheden uitleggen en je begeleiden gedurende het hele proces. Reken op hun expertise om je door de complexiteit van de Belgische wetgeving omtrent echtscheiding te loodsen.

 

Stap 2: Kies de juiste scheidingsoptie

België biedt twee belangrijke opties voor scheiding: een echtscheiding aanvragen zonder medewerking van jouw partner en scheiden in onderlinge toestemming.

 

Scheiden zonder medewerking van jouw partner

Bij deze procedure vraagt één partner de scheiding aan zonder de medewerking van de andere partner. Dit kan een complexer proces zijn, vooral wanneer er sprake is van geschillen. Het kan echter de enige optie zijn in situaties waarin de andere partner niet bereid is om mee te werken.

 

Scheiden in onderlinge toestemming

Is er overeenstemming tussen beide partners over de scheiding en alle bijbehorende aspecten? Dan komt een echtscheiding onderlinge toestemming in beeld. Deze optie is doorgaans sneller, eenvoudiger en minder stressvol. Hierbij is het belangrijk om een bemiddelaar of advocaat in de arm te nemen voor het opstellen van de echtscheidingsovereenkomst.

 

Stap 3: Regelingen betreffende kinderen

Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, is het van cruciaal belang om hun welzijn op de eerste plaats te zetten. Overweeg zorgvuldig alle aspecten met betrekking tot de verblijfsregeling, opvoeding en financiële ondersteuning. Probeer samen te werken met je ex-partner om een gezonde en stabiele omgeving voor de kinderen te creëren, zodat zij zo min mogelijk worden beïnvloed door de scheiding.

 

Stap 4: Financiële zaken

Een scheiding heeft vaak financiële gevolgen. Denk na over zaken als de verdeling van bezittingen, de eigendom van het huis en eventuele gezamenlijke schulden. Het kan nodig zijn om een financieel expert te raadplegen om de financiële implicaties en opties grondig te begrijpen. Ook hier staat jouw advocaat je bij.

 

Stap 5: Een nieuwe start maken

Hoewel een scheiding een grote verandering in je leven betekent, is het belangrijk om je te richten op de toekomst en een nieuwe start te maken. Geef jezelf tijd om te herstellen en eventuele emotionele bagage los te laten. Omring jezelf met een solide ondersteuningssysteem van vrienden en familie en zoek indien nodig professionele hulp om te helpen omgaan met de emotionele aspecten van de scheiding.

 

Contacteer ons voor juridisch advies

Bij het aanvragen van een scheiding is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en te zorgen dat je de juiste ondersteuning krijgt van advocaten en andere deskundigen. Contacteer meester Braeye voor deskundig, juridisch advies.
 



Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK