Verblijfsregeling van je kind
Wanneer ouders uit elkaar gaan en er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om een verblijfsregeling voor het kind te bepalen. Dit kan in onderling overleg tussen de ouders gebeuren, maar soms is daar de hulp van een advocaat familierecht voor nodig.
In dit artikel bespreken we de verschillende opties voor een verblijfsregeling en wat daarbij komt kijken.
Verblijfsregeling voor je kind
Wanneer ouders uit elkaar gaan of scheiden, heeft elk kind recht op contact met beide ouders. In de praktijk kan een vlot verloop verhinderd worden indien moeilijkheden of miscommunicaties zich voordoen. Een degelijke verblijfsregeling voor het kind is dus van belang.
Als ouder ben je het best geplaatst om te bepalen wat het beste is voor jouw kind. Aan de hand van onze expertise ondersteunen wij je zo goed mogelijk om een gezamenlijk akkoord te treffen met de andere ouder.
Als het huwelijk gevolgd wordt door echtscheiding, wordt de verblijfsregeling voor je kind ofwel na onderling akkoord in een regelingsakte vastegelegd in geval van een echtscheiding met onderlinge toestemming, ofwel na een uitspraak door de familierechtbank in geval van een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting.
Indien de ouders niet gehuwd waren, kunnen ze omtrent het verblijf van de kinderen zelf een overeenkomst sluiten. Dit wordt dan best gehomologeerd (bekrachtigd) door de familierechtbank. Mocht de communicatie daarentegen moeizaam verlopen en een minnelijk akkoord niet mogelijk blijken, dan kunnen de ouders enkel over dit specifieke aspect de rechter laten oordelen.
Mogelijke verblijfsregelingen
Co-ouderschap regeling
Bij co-ouderschap hebben beide ouders het gezag over het kind en worden de zorgtaken gelijkwaardig verdeeld. Het kind woont dan bijvoorbeeld de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder. Co-ouderschap is een goede optie wanneer beide ouders een goede relatie hebben en in staat zijn om samen te werken in het belang van het kind.
Hoofdverblijf bij één ouder
Wanneer de regeling van een co-ouderschap geen optie is, kan het kind bij één ouder wonen en de andere ouder regelmatig bezoeken. Dit wordt meestal een 'weekendregeling' genoemd, waarbij het kind om het weekend bij de andere ouder verblijft. Deze regeling is geschikt als de afstand tussen de ouders groot is of als één ouder niet in staat is om voor het kind te zorgen.
Een wisselende verblijfsregeling
Een andere optie is een wisselende verblijfsregeling, waarbij het kind om de paar dagen van ouder wisselt. Dit kan bijvoorbeeld om de drie dagen zijn of een week bij de ene ouder en dan een week bij de andere ouder. Deze regeling vergt veel flexibiliteit van beide ouders en kan belastend zijn voor het kind. Het is daarom belangrijk om hier goede afspraken over te maken en de belangen van het kind voorop te stellen.
Andere regelingen
Naast bovengenoemde regelingen zijn er nog andere mogelijkheden, zoals een 50/50-regeling waarbij het kind evenveel tijd bij beide ouders doorbrengt of een zorgregeling waarbij één ouder meer zorgtaken op zich neemt dan de andere ouder. Bekijk samen met een onze advocaat familierecht welke regeling het beste past bij de situatie en het belang van het kind.
Het oordeel van de familierechtbank
Bij een scheiding oordeelt de familierechtbank in het belang van het kind en wordt in principe de voorkeur gegeven aan een gelijkmatig verdeeld verblijf waarbij vaak wordt teruggevallen op een week-week-regeling.
Afwijken van deze verblijfsregeling is mogelijk, hoewel hierbij een afdoende motivatie is vereist om uit te maken of de omstandigheden van het geval een uitzondering op gelijkmatige huisvesting rechtvaardigen. Er zijn namelijk echter nog heel wat andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een 5/9 regeling, 8/6 regeling enz…
Ook omgekeerd geldt die motivatieplicht: wanneer de familierechter beslist een afwijkende verblijfsregeling op te leggen, moet worden verduidelijkt waarom dit in het belang is van het kind. Denk bijvoorbeeld aan de onregelmatige werkuren van één van beide ouders, de ligging van de school, de jonge leeftijd van het kind, het feit dat het kind wordt opgevangen door derden in plaats van door de moeder of vader, enz…
Verblijfsregeling kind wijzigen
Je kan de verblijfsregeling van je kind wijzigen of een herziening van de verblijfsregeling bepalen in onderling overleg, ofwel met bijstand van een familiaal bemiddelaar, onze advocaat gespecialiseerd in familierecht of door de familierechtbank. Zelf een aanpassing van de verblijfsregeling door de familierechtbank kan achteraf nog steeds mits onderling overleg worden gewijzigd.
Nood aan juridisch advies?
Een verblijfsregeling voor een kind na een scheiding is maatwerk. Het is belangrijk om samen met een advocaat familierecht te kijken naar de specifieke situatie en het belang van het kind voorop te stellen. Door goede afspraken te maken en open te communiceren, kunnen ouders ervoor zorgen dat het kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding en zich optimaal kan ontwikkelen.
Meester Stijn Braeye begeleidt u als advocaat gespecialiseerd in familierecht en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening.
Contacteer Stijn Braeye voor juridisch advies
Terug naar overzicht