Verblijfsregeling van je kind

Scheiden en kinderen, een scenario waar een goede communicatie tussen beide ouders van primordiaal belang is voor het kind.
  • Hoe zorg ik voor een optimale verblijfsregeling voor de kinderen
  • Welk onderscheid stelt zich tussen echtgenoten, wettelijk en feitelijk samenwonenden?
  • Kan de verblijfsregeling van jouw kind wijzigen?
De verblijfsregeling van je kind, wij lichten de meest besproken thema's voor je toe:
Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
14.07.2021
Leestijd
4 minuten

Verblijfsregeling voor je kind

Wanneer de ouders uit elkaar gaan of scheiden, heeft elk kind steeds recht op contact met beide ouders. Praktisch kan een vlot verloop verhinderd worden indien moeilijkheden of miscommunicaties zich voordoen. Een degelijke verblijfsregeling voor het kind is dus van belang.

Als ouder ben je het best geplaatst om te bepalen wat het beste is voor uw kind wanneer u gaat scheiden. Aan de hand van onze expertise ondersteunen wij u zo goed mogelijk om een gezamenlijk akkoord te treffen met de andere ouder.

Als het huwelijk gevolgd wordt door echtscheiding, wordt de verblijfsregeling ofwel na onderling akkoord in een echtscheiding met onderlinge toestemming, ofwel na een uitspraak door de familierechtbank in geval van een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting vastgelegd.

Indien de ouders niet gehuwd waren, kunnen ze omtrent het verblijf van de kinderen zelf een overeenkomst sluiten. Dit wordt dan best gehomologeerd (bekrachtigd) door de familierechtbank. Mocht de communicatie daarentegen moeizaam verlopen en een minnelijk akkoord niet mogelijk blijken, dan kunnen de ouders enkel over dit specifieke aspect de rechter laten oordelen.

Soorten verblijfsregelingen 

Co-ouderschap

Vaak voorkomende verblijfsregelingen zijn het co-ouderschap waarbij ouders de zorg voor de kinderen gelijkmatig delen en het kind om de beurt bij de ene en de andere ouder woont.

Woonplaats bij één ouder

Wanneer co-ouderschap echter geen optie is, kan het kind bij één ouder wonen en de andere ouder regelmatig bezoeken. Dit wordt meestal een 'weekendregeling' genoemd, waarbij het kind om het weekend bij de andere ouder verblijft. Deze regeling is geschikt als de afstand tussen de ouders groot is of als één ouder niet in staat is om voor het kind te zorgen.

Een wisselende verblijfsregeling

Een andere optie is een wisselende verblijfsregeling, waarbij het kind om de paar dagen van ouder wisselt. Dit kan bijvoorbeeld om de drie dagen zijn of een week bij de ene ouder en dan een week bij de andere ouder. Deze regeling kan goed werken als beide ouders dicht bij elkaar wonen en het kind zich goed aanpast aan veranderingen.

Het oordeel van de familierechtbank

Bij een scheiding oordeelt de familierechtbank in het belang van het kind en wordt in principe de voorkeur gegeven aan een gelijkmatig verdeeld verblijf waarbij vaak wordt teruggevallen op een week-week-regeling.

Afwijken van deze verblijfsregeling is mogelijk, hoewel hierbij een afdoende motivatie is vereist om uit te maken of de omstandigheden van het geval een uitzondering op gelijkmatige huisvesting rechtvaardigen. Er zijn namelijk echter nog heel wat andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een 9/5 regeling, 8/6 regeling enz…

Ook omgekeerd geldt die motivatieplicht: wanneer de familierechter beslist een afwijkende verblijfsregeling op te leggen, moet worden verduidelijkt waarom dit in het belang is van het kind. Denk bijvoorbeeld aan de onregelmatige werkuren van één van beide ouders, de ligging van de school, de jonge leeftijd van het kind, het feit dat het kind wordt opgevangen door derden in plaats van door de moeder of vader, enz…

Verblijfsregeling kind wijzigen

De verblijfsregeling van je kind of kinderen wijzigen kan. Je kan een herziening van de verblijfsregeling doen in onderling overleg, ofwel met bijstand van een familiaal bemiddelaar, onze advocaat gespecialiseerd in familierecht of door de familierechtbank. Zelf een aanpassing van de verblijfsregeling door de familierechtbank kan achteraf nog steeds mits onderling overleg worden gewijzigd.

Nood aan juridisch advies?

Het is belangrijk om bij een scheiding niet alleen te kijken naar de verblijfsregeling voor jullie kinderen, maar ook naar de financiële afspraken over alimentatie of onderhoudsgeld. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over jouw rechten en plichten en maak duidelijke afspraken met uw ex-partner om problemen in de toekomst te voorkomen.

Meester Stijn Braeye begeleidt u als advocaat gespecialiseerd in familierecht en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening. Doe beroep op zijn jarenlange ervaring en contacteer meester Braeye per e-mail of telefonisch op het nummer 051 25 25 04 voor juridisch advies.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK