Echtscheiding aanvragen zonder medewerking van je partner?

Wil je een echtscheiding aanvragen zonder medewerking van jouw partner? Hoe kan je scheiden zonder onderlinge toestemming? Wat als jouw partner niet wil scheiden?

Het is mogelijk om een echtscheiding aan te vragen zonder de toestemming van jouw man of vrouw. Je kan kiezen voor de procedure echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.

Lees hier met welke voorwaarden je rekening dient te houden bij een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting en welke procedure wordt gevolgd.
Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
29.04.2021
Leestijd
5 minuten

Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting

Is het antwoord op één van onderstaande vragen ‘ja’, dan kunt u een echtscheiding aanvragen zonder uw partner akkoord gaat of m.a.w. dan kunt u een echtscheiding vanwege onherstelbare ontwrichting van het huwelijk aanvragen:

  • Is de relatie tussen u en uw partner ontwricht?
  • Is het onmogelijk geworden om verder samen te leven met uw partner?
  • Woont u al een hele tijd niet meer samen met uw partner?

De echtscheiding vanwege onherstelbare ontwrichting van het huwelijk is mogelijk in 2 gevallen:
 

1) Onherstelbare ontwrichting:

  • Voorbeelden van onherstelbare ontwrichting

Wanneer er sprake is van overspel, partnergeweld, grove beledigingen of drankproblemen, kunt u aangeven dat het onmogelijk is nog langer samen te leven met uw partner en kunt u bewijzen dat uw huwelijk onherstelbaar is ontwricht.

  • Bewijzen van onherstelbare ontwrichting

U kunt onherstelbare ontwrichting bewijzen op allerlei manieren: foto’s, getuigenissen, medische attesten een proces-verbaal van de politie, briefwisseling, e-mails, Facebook of WhatsApp berichten, enzovoort.

  • Procedure 

De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting wordt voor de familierechtbank ingeleid via een dagvaarding. Wanneer de rechter door de voorgelegde bewijzen vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is dan kan de echtscheiding onmiddellijk worden uitgesproken.
 

2) Feitelijke scheiding:

Wanneer u niet over dergelijke bewijzen beschikt of als het huwelijk van jullie simpelweg “op” is dan kan de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk ook blijken uit het feit dat u en uw partner gedurende een bepaalde periode feitelijk gescheiden leefden. 

De feitelijke scheiding moet worden bewezen door een uittreksel uit het bevolkingsregister waarin jouw officiële adres of domicilie wordt vermeld. Wij vragen dit voor u op.

Opgelet, u dient aan te tonen dat u ofwel al 6 maanden feitelijk gescheiden leeft, ofwel 1 jaar. Dit hangt af van of jullie gezamenlijk of alleen de echtscheidingsaanvraag indienen.  

  • Echtgenoten dienen samen de scheidingsaanvraag in:

Wanneer jullie samen uit de echt willen scheiden dan volstaat het om 6 maanden feitelijk gescheiden te leven. Deze feitelijke scheiding wordt aangetoond door de domicilie gekend bij het bevolkingsregister.

Wanneer de aanvraag wordt ingediend vóór de termijn van 6 maanden, moeten jullie na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank jullie wil tot echtscheiding herhalen. Nadien, wordt de echtscheiding uitgesproken.

  • Echtscheiding aanvragen zonder partner:

Wanneer u een echtscheiding wil aanvragen zonder partner en dus eenzijdig een scheiding aanvraagt, moet u meer dan 1 jaar feitelijk gescheiden leven. Ook hier biedt een uittreksel uit het bevolkingsregister uitsluitsel over de domicilie of het officiële adres van beide partners.

Dient u de aanvraag in vóór de termijn van 1 jaar? Dan wordt het huwelijk pas als onherstelbaar ontwricht beschouwd nadat u na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank verschijnt en u uw wil tot echtscheiding herhaalt.

In de praktijk is het vaak zo dat één van de partners die niet wil scheiden uiteindelijk toch meewerkt aan de echtscheiding zodra hij of zij geconfronteerd wordt met de echtscheidingsprocedure.

  • Procedure feitelijke scheiding

Wordt de echtscheiding aangevraagd op grond van feitelijke scheiding, dan wordt de procedure ingeleid via verzoekschrift van uw advocaat.
 

Echtscheiding onherstelbare ontwrichting: stukken die je meebrengt 

Na een eerste gesprek wordt u gezegd welke stukken of (ontbrekende) documenten u nog moet bezorgen. Wij nemen voor u alle praktische afhandelingen waar voor uw echtscheiding.

Bij een eerste gesprek is het handig indien je volgende stukken meebrengt:

  • het huwelijkscontract
  • een overzicht van de roerende en onroerende goederen
  • een bewijs van eventuele leningen en/ of schulden
  • een overzicht van erfenissen of schenkingen
  • ...

Heeft u nog geen volledig zicht over deze documenten, dan geen nood. Al deze zaken kunnen nog opgevraagd worden. Wij begeleiden jullie hierbij van a tot z.

 

Contacteer ons advocatenkantoor

Wil je een echtscheiding aanvragen zonder je partner? Ons advocatenkantoor beschikt over een advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen: Stijn Braeye.

Meester Stijn Braeye begeleidt u gedurende het echtscheidingsproces en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening. Zijn jarenlange ervaring zorgt voor een vlot verloop van uw echtscheidingsprocedure en voor een praktische benadering van problemen. Zo komt u tot een bevredigend resultaat.

Contacteer meester Stijn Braeye voor een kennismakend gesprek.





Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK