30.10.2021
Leestijd: 1 minuut
Omgangsrecht: wat betekent het, welke soorten omgangsrecht bestaan er, wie heeft er recht op en wat kan je doen indien de omgangsregeling niet wordt gerespecteerd?
Het omgangsrecht is het wederzijdse recht van iemand om op geregelde tijdstippen persoonlijk contact te hebben met een minderjarig kind.
We definiëren verschillende soorten omgangsrecht:
De rechter van de familierechtbank bepaalt de duur van het bezoekrecht. Het bezoekrecht kan zich spreiden over 2 halve dagen per maand, of meteen 1 dag per maand innemen. Stel dat één van de ouder komt te overlijden, kan het bezoekrecht worden uitgebreid.
Stel dat het toegekende bezoekrecht niet wordt gerespecteerd en de grootouder alsnog zijn/ haar kleinkind niet mag zien, kan de rechter een dwangsom opleggen. En dit voor elke keer het bezoekrecht wordt ontnomen.
Niet alleen grootouders kunnen hun recht op persoonlijk contact bij de familierechter opeisen. Iedereen die kan aantonen dat hij of zij een bijzondere affectieve band heeft met een kind kan dat doen.
De bijzondere affectieve band moet uiteraard al bestaan voor het verzoek tot recht op persoonlijk contact én het moet wederzijds zijn.
Denken we bijvoorbeeld maar aan:
De rechter zal steeds nagaan of een contact in het belang van het kind is. Als de rechter het recht toekent, zal hij voor de frequentie rekening houden met de situatie waarin de band ontstaan is.
Je hebt als grootouder het recht om uw kleinkinderen te zien. In eerste instantie wordt steeds geprobeerd om een minnelijke regeling na te streven en het contact terug te herstellen.
Is dit niet mogelijk?
Dan kunnen we ons tot de familierechter richten om een afdwingbaar contact te vragen.
Heb jij als ouder gegronde redenen om het contact tussen kleinkinderen en grootouders te weigeren en is een contact niet in het belang van de kinderen?
Dan bekijken we hoe we ons kunnen verzetten tegen deze contacten.
Ben je op zoek naar juridisch advies over grootouderconact? Contacteer meester Stijn Braeye vrijblijvend en beroep op zijn kennis en expertise in familierecht. Contacteer hem rechtstreeks op het nummer 051 25 25 04 of stuur gerust een mailtje naar braeye@vbadvocaten.be.
maak een afspraak
maandag: 16U - 18U
donderdag: 16U - 18U