Dagvaarding politierechtbank

Wanneer je een dagvaarding hebt ontvangen voor de politierechtbank, betekent dit dat je wordt uitgenodigd om voor de rechter te verschijnen vanwege een inbreuk op de verkeerswetgeving. Bijvoorbeeld door het rijden zonder rijbewijs, een te zware voet, het rijden onder invloed van drugs of alcohol,...

Zo'n uitnodiging kan behoorlijk verontrustend zijn, vooral als je niet weet wat je kan verwachten en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarom hebben we een aantal belangrijke dingen op een rijtje gezet die je moet weten als je een dagvaarding hebt ontvangen voor de politierechtbank.

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
26.02.2021
Leestijd
4 minuten

Wat is een dagvaarding voor de politierechtbank?

Een dagvaarding is een officieel document van de rechtbank dat aangeeft dat je voor de rechter moet verschijnen. In het geval van de politierechtbank gaat het om een zaak die betrekking heeft op een inbreuk op de verkeerswetgeving, bijvoorbeeld door het overschrijden van de snelheidslimiet, rijden onder invloed of het veroorzaken van een ongeluk. Je wordt opgeroepen om in persoon voor de rechter te verschijnen op de datum en het tijdstip die op de dagvaarding staan vermeld.

Wanneer kan je een dagvaarding van de politierechtbank of pro justitia ontvangen?

 • door te rijden zonder rijbewijs
 • het rijden onder invloed van alcohol of drugs
 • voor een snelheidsovertreding
 • het door het rood rijden
 • voor een parkeerboete
 • te rijden zonder verzekering
 • voor een vluchtmisdrijf

 

Termijn voor het ontvangen van een dagvaarding

De termijn voor het ontvangen van een dagvaarding van de politierechtbank in België is afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het vereiste onderzoek. Bij lichte verkeersovertredingen ontvangt men doorgaans een dagvaarding ongeveer 1 à 2 jaar na de feiten. Deze termijn kan echter langer zijn indien de overtreding meer onderzoekt vergt, bijvoorbeeld bij een vluchtmisdrijf.

Het is belangrijk op te merken dat de dagvaarding binnen de wettelijke verjaringstermijn moet worden verzonden. In België bedraagt de wettelijke verjaringstermijn voor verkeersovertredingen doorgaans 2 jaar. Dit betekent dat de autoriteiten binnen deze termijn een dagvaarding moeten uitreiken na de datum van de overtreding. Consulteer ons advocatenkantoor voor gericht juridisch advies.

Dagvaarding politierechtbank ontvangen?

Het is belangrijk om niet te panikeren wanneer je een dagvaarding ontvangt voor de politierechtbank. In de meeste gevallen is er nog niets verloren en is er een kans om de zaak te bepleiten en de feiten uit te leggen. Om te beginnen moet je de dagvaarding zorgvuldig lezen en ervoor zorgen dat je begrijpt waarvan je wordt beschuldigd en waarvoor je wordt opgeroepen.

Heb je een advocaat? Dan kan je deze persoon raadplegen om te bespreken wat de beste manier is om te reageren op de dagvaarding. Heb je geen advocaat? Dan kan de rechtbank jou een lijst met advocaten geven die je kan raadplegen.

Rechtsbijstandverzekering auto

We horen je al denken: Een advocaat, hoeveel gaat me dat kosten? In de meeste gevallen is er rechtsbijstand voorzien via de autoverzekering waarbij je o.a. geniet van een vrije keuze van advocaat. Daar bovenop wordt de vergoeding voor doe advocaat gedekt door de rechtsbijstandverzekering.

Onze advocaat kijkt bij elk dossier voorafgaandelijk na of je al dan een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in België. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan mag jij je door een advocaat naar keuze laten bijstaan om je te verdedigen voor de politierechtbank.

3 Tips voor het verschijnen op de politierechtbank

1.    Jouw aanwezigheid op de politierechtbank

Op de dag van de rechtbank moet je ten minste 15 minuten voor aanvang van de zitting aanwezig zijn in de rechtszaal die op de dagvaarding is vermeld. Als je te laat bent, kan dit nadelige gevolgen hebben voor jouw zaak.

Als je een advocaat hebt, moet deze persoon uiteraard ook aanwezig zijn op de zitting. Als je geen advocaat hebt, kan je beroep doen op een 'pro deo' advocaat die je helpt tijdens de zitting. Je kan ook zelf jouw zaak verdedigen en uitleggen wat er is gebeurd op de dag van de inbreuk. Indien je echter je laat bijstaan door een advocaat verkeersrecht, dan is jouw persoonlijke aanwezigheid voor de politierechter niet verplicht.

In bepaalde gevallen oordelen we echter dat jouw aanwezigheid een positief effect kan hebben op de uitspraak. Indien je graag persoonlijk aanwezig wenst te zijn om je dossier te verdedigen, is het belangrijk vooraf te bespreken welke info je al dan niet deelt met de politierechter.

 • Wil je een straf met uitstel bekomen?
 • Wil je de feiten of een boete betwisten?
 • Wil je een lagere geldboete bekomen omwille van financiële redenen?
 • Wil je een rijverbod tijdens het weekend in plaats van tijdens de week omdat je in de week elke dag op de baan moet?

Bespreek dit met ons en zorg voor bewijsstukken. De politierechter is ook maar een mens. In de meeste gevallen staat hij of zij open voor redelijke argumenten en is vatbaar voor een passende straf.

2.    Gevat voor het rijden onder invloed van drugs of alcohol?

Hebben de feiten waarvoor je moet voorkomen voor de politierechtbank te maken met het rijden onder invloed van drugs of alcohol? Dan kan het raadzaam zijn om vóór de zitting bij een dokter langs te gaan. Indien de resultaten van een bloed- of urineanalyse in jouw voordeel zijn, kunnen deze als bewijsstuk in de procedure worden gebruikt met als doel een mildere straf van de politierechter te bekomen.

3.    Wees jezelf

Tijdens de zitting zal de rechter de zaak bespreken en vragen stellen over de inbreuk op de verkeerswetgeving waarvoor je wordt opgeroepen. Het is belangrijk om oprecht en eerlijk te antwoorden op alle vragen die de rechter stelt.

Je hoeft je voor de politierechter niet anders voor te doen dan je bent. Je moet dus geen kostuum of nieuwe jurk aantrekken.Een normaal verzorgd voorkomen is meer dan voldoende. Het enige wat de rechtbank van jou verwacht, is dat je je respectvol en hoffelijk gedraagt in de politierechtbank.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een dagvaarding?

Indien je wordt veroordeeld voor een inbreuk op de verkeerswetgeving, kan je een boete krijgen, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Bij ernstige inbreuken kan jouw rijbewijs worden ingetrokken en dien je herexamens af te leggen voordat je het opnieuw kunt verkrijgen.

Advocaat politierechtbank nodig?

Een dagvaarding ontvangen voor de politierechtbank kan een stressvolle ervaring zijn. Het is echter belangrijk om kalm te blijven en het hoofd koel te houden. Door samen te werken met een ervaren advocaat vergroot je jouw kansen op een goede uitkomst van de zaak.

Het is ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op de zitting en oprecht en eerlijk te antwoorden op alle vragen die de rechter stelt. 

Ben je gedagvaard door de politierechtbank en heb je een advocaat nodig?

Contacteer Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch advies

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK