Dagvaarding politierechtbank

Een dagvaarding voor de politierechtbank ontvangen ten gevolge van een snelheidsovertreding, het rijden zonder rijbewijs, een te zware voet, een glaasje te veel op of een verkeersongeval? Een dagvaarding ontvangen voor een verkeersovertreding? Het kan ieder van ons overkomen.
 
Wat als u een dagvaarding voor de politierechtbank ontvangt en zich moet verantwoorden voor de politierechter?
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
26.02.2021
Leestijd
4 minuten

Dagvaarding politierechtbank ontvangen?

Wanneer kan je een dagvaarding van de politierechtbank of pro justitia ontvangen?

 • door te rijden zonder rijbewijs
 • het rijden onder invloed van alcohol of drugs
 • voor een snelheidsovertreding
 • het door het rood rijden
 • voor een parkeerboete
 • te rijden zonder verzekering
 • voor een vluchtmisdrijf

 

Rechtsbijstandverzekering auto

We horen je al denken: Een advocaat, hoeveel gaat me dat kosten? In de meeste gevallen is er rechtsbijstand voorzien via de autoverzekering waarbij je o.a. geniet van een vrije keuze van advocaat. Daar bovenop wordt de vergoeding voor doe advocaat gedekt door de rechtsbijstandverzekering.

Onze advocaat kijkt bij elk dossier voorafgaandelijk na of je al dan een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in België. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan mag jij je door een advocaat naar keuze laten bijstaan om je te verdedigen voor de politierechtbank.

 

3 Tips voor het verschijnen op de politierechtbank

1.    Jouw aanwezigheid op de politierechtbank

Indien je je laat bijstaan door een advocaat verkeersrecht, dan is jouw persoonlijke aanwezigheid voor de politierechter niet verplicht. In bepaalde gevallen oordelen we echter dat jouw aanwezigheid een positief effect kan hebben op de uitspraak. Indien je graag persoonlijk aanwezig wenst te zijn om je dossier te verdedigen, is het belangrijk vooraf te bespreken welke info je al dan niet deelt met de politierechter.

 • Wil je een straf met uitstel bekomen?
 • Wil je de feiten of een boete betwisten?
 • Wil je een lagere geldboete bekomen omwille van financiële redenen?
 • Wil je een rijverbod tijdens het weekend in plaats van tijdens de week omdat je in de week elke dag op de baan moet?

Bespreek dit met ons en zorg voor bewijsstukken. De politierechter is ook maar een mens. In de meeste gevallen staat hij of zij open voor redelijke argumenten en is vatbaar voor een passende straf.

2.    Gevat voor het rijden onder invloed van drugs of alcohol?

Hebben de feiten waarvoor je moet voorkomen voor de politierechtbank te maken met het rijden onder invloed van drugs of alcohol? Dan kan het raadzaam zijn om vóór de zitting bij een dokter langs te gaan. Indien de resultaten van een bloed- of urineanalyse in jouw voordeel zijn, kunnen deze als bewijsstuk in de procedure worden gebruikt met als doel een mildere straf van de politierechter te bekomen.

3.    Wees jezelf

Je hoeft je voor de politierechter niet anders voor te doen dan je bent. Je moet dus geen kostuum of nieuwe jurk aantrekken.Een normaal verzorgd voorkomen is meer dan voldoende. Het enige wat de rechtbank van jou verwacht, is dat je je respectvol en hoffelijk gedraagt in de politierechtbank.

Advocaat politierechtbank

 • Heb je een advocaat nodig voor je verdediging voor de politierechtbank?
 • Ben je gedagvaard door de politierechtbank en heb je een advocaat nodig?

Contacteer meester Van Eeckhoutte als gespecialiseerd advocaat voor de politierechtbank. 

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK