06.05.2021

Vluchtmisdrijf

Leestijd: 4 minuten

Wekelijks lees je in de krant wel een artikel over een ongeval met vluchtmisdrijf. Veelal een dronken autobestuurder die een onschuldige fietser aanreed en er vandoor ging zonder naar het slachtoffer om te kijken. Een drama voor het slachtoffer. Een onbegrijpelijke reactie van de dader.

 

Een vluchtmisdrijf komt echter dagelijks voor, gelukkig niet altijd met dramatische gevolgen.

Wat is een vluchtmisdrijf?

Volgens de letter van de wet heb je een vluchtmisdrijf gepleegd wanneer je niet ter plaatse blijft om de schade op te meten die je veroorzaakt of waartoe jij de aanleiding bent.

 

Enkele voorbeelden van veel voorkomende gevallen van vluchtmisdrijf:

 • een spiegel afgereden
 • aanrijding op een parking
 • onbewust vluchtmisdrijf
 • een vluchtmisdrijf met materiële schade
 • een ongeval met vluchtmisdrijf
 • spiegel tegen spiegel
 • een vluchtmisdrijf met stoffelijke schade
 • ...

Vluchtmisdrijf aangeven

Ben je slachtoffer of getuige van een vluchtmisdrijf? Dan kan je een aangifte van het vluchtmisdrijf doen bij de politie. Een vluchtmisdrijf aangeven kan ofwel op de plek van de feiten, ofwel bij jouw lokaal politiekantoor, ofwel online via het e-loket van de politie.

 

Wetgeving vluchtmisdrijf

Vluchtmisdrijf: betekenis

 

De wetgeving omschrijft duidelijk wat er met een vluchtmisdrijf wordt bedoeld: er is al sprake van vluchtmisdrijf als je weet dat je de oorzaak of de aanleiding bent geweest van een ongeval, en je daarna opzettelijk vlucht om iets te verbergen.

 

Er hoeft niet eens een echte aanrijding te zijn, het is zelfs niet vereist dat je zelf de schuldige bent voor het ongeval. Wie als passagier wegrijdt (bv met de gewonde bestuurder) om zich aan de vaststellingen te onttrekken, begaat ook een vluchtmisdrijf.

 

Heb je een spiegel afgereden, gebeurde er een aanrijding op de parking en is de dader gevlucht, is er sprake van een onbewust vluchtmisdrijf?

 

Het is ook helemaal niet vereist dat er gewonden zijn. Materiële schade volstaat.

 

Het moet ook niet met een gemotoriseerd voertuig gebeuren. Ook als fietser, passagier, skateboarder of voetganger kan je vluchtmisdrijf plegen. In al die gevallen ben je verplicht om ter plaatse te blijven, zodat alle nodige vaststellingen kunnen gebeuren.

 

Wat houden die vaststellingen precies in?

 

Na het verkeersongeval moet je ter plaatse blijven om alles te kunnen (laten) vaststellen.

 

 • de feitelijke omstandigheden
 • de verzekeringstoestand
 • de geldigheid van het rijbewijs
 • is er sprake van alcoholintoxicatie of dronkenschap?
 • ...

Van zodra politiediensten een oproep krijgen over een ongeval met vluchtmisdrijf zoeken zij zo snel mogelijk de vermoedelijke dader op om een alcoholtest af te nemen en om vaststellingen te doen op het aanrijdend voertuig.

 

Het dan veel gebruikte argument dat je bij thuiskomst nog snel alcohol hebt gedronken om te bekomen, is niet alleen al te doorzichtig maar wordt door een rechter nooit geloofd.

 

Kaartje met je gegevens achterlaten?

 

Een kaartje met je identiteit achterlaten achter de ruitenwisser volstaat niet om de kwalificatie vluchtmisdrijf te weerleggen. Eventuele vaststellingen moeten namelijk ook kunnen gebeuren op jezelf (bv alcoholcontrole).

 

Onbewust vluchtmisdrijf

 

Om van vluchtmisdrijf te kunnen spreken moet het wel gaan om opzettelijk wegvluchten. Je moet dus de bedoeling gehad hebben om je aan al die vaststellingen te onttrekken.

 

Natuurlijk  moet je daarom  al weten dat er een aanrijding is geweest. Een zeer lichte aanrijding, waarbij de chauffeur niets van de aanrijding heeft gemerkt, kan tot vrijspraak voor vluchtmisdrijf leiden. De chauffeur is zich immers onbewust van het vluchtmisdrijf.

 

Een Politierechter houdt met alle omstandigheden rekening bij deze beoordeling. Ook met het schadebeeld, eventuele getuigen, de reactie van de chauffeur, enzovoort.

 

Verschil ‘vluchtmisdrijf’ en ‘niet ter plaatse blijven’

 

Er bestaat een belangrijk verschil tussen de inbreuken "vluchtmisdrijf" en “het niet ter plaatse blijven”.

 

De wet voorziet dat er bij een ongeval vaststellingen moeten gebeuren, ofwel gezamenlijk (bij blikschade) ofwel door een verbalisant (ongeval met gewonden of discussie bij materiële schade). Voor het niet ter plaatste blijven moet de politierechter overtuigd worden dat je niet ter plaatse bleef, zónder de intentie om je aan dienstige vaststellingen te onttrekken.

 

Ontving je een oproeping om verhoord te worden inzake een vermeend vluchtmisdrijf? Neem vooraf contact op met je advocaat.  Een correcte benadering kan van groot belang zijn voor je latere straf!

 

Vluchtmisdrijf straf

Welke straf mag je verwachten? 

 

Het belangrijkste verschil tussen die twee inbreuken (‘vluchtmisdrijf’ of ‘niet ter plaatse blijven’) zit hem in de bestraffing.

 

‘Niet ter plaatse blijven’

 • is een overtreding van de eerste graad
 • geen rijverbod
 • een geldboete van 80 EUR tot 2.000 EUR.

Vluchtmisdrijf straf

 • een vluchtmisdrijf na een ongeval met materiële schade
  • een geldboete van 1.600 EUR tot 6.400 EUR
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • én een mogelijke gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden
  • als je op het ogenblik van de inbreuk nog een jonge bestuurder bent (nog geen twee jaar je rijbewijs) moet je ook de theoretische en/of praktische proeven opnieuw afleggen.
 • een vluchtmisdrijf na een ongeval met lichamelijke schade of stoffelijke schade wordt nog zwaarder bestraft:  
  • een boete van 3.200 EUR tot 40.000 EUR
  • een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of zelfs levenslang
  • én een mogelijke gevangenisstraf van 15 dagen tot 4 jaar.
  • je moet ook opnieuw slagen voor een praktische en theoretisch examen, en psychologische onderzoeken ondergaan.

Bij herhaling binnen de 3 jaar worden de geldboetes zelf met 2 of zelf  tot 4 keer vermenigvuldigd. Op de rechtbank kunnen wij pleiten voor een herkwalificatie van ‘vluchtmisdrijf’ naar ‘niet ter plaatse blijven’.

 

Verzekering bij vluchtmisdrijf

Wanneer je vervolgd wordt voor de inbreuk vluchtmisdrijf is er in principe dekking door je rechtsbijstandsverzekering. Dit wil zeggen dat jouw verzekering de kosten van je strafrechtelijke verdediging op zich neemt. Wij onderzoeken voor jou, in samenspraak met je makelaar, of dergelijke verzekering voor handen is.

 

Contacteer onze advocaat verkeersrecht

Raak je betrokken bij een ongeval, zelf als er geen of minimale schade is? Schiet niet in paniek en blijf ter plaatse. De sancties op vluchtmisdrijf zijn veel te groot. 

 

Dagvaarding politierechtbank ontvangen omwille van een vluchtmisdrijf? Meester Michiel Van Eeckhoutte is jouw go-to advocaat voor de politierechtbank. Dagelijks houdt hij zich bezig met verkeer en aansprakelijkheidsmaterieen begeleidt hij zowel daders als slachtoffers.  

 

advocaat verkeersrecht

Kernexpertises — Vluchtmisdrijf

Kernexpertises