Vluchtmisdrijf

Vluchtmisdrijf is een topic waarover je wekelijks in de krant leest. Elke week gebeurt er wel ergens een ongeval met vluchtmisdrijf. Veelal een dronken autobestuurder die een onschuldige fietser aanreed en er vandoor ging zonder naar het slachtoffer om te kijken. Een drama voor het slachtoffer. Een onbegrijpelijke reactie van de dader.
 
Wat is een vluchtmisdrijf? Ben je getuige van een vluchtmisdrijf of hoe geef je een vluchtmisdrijf aan? En wat zegt de wetgeving over vluchtmisdrijf? Je leest het in onderstaande blogartikel.

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
06.01.2023
Leestijd
3 minuten

Inhoudsopgave

Wat is een vluchtmisdrijf?

Volgens de letter van de wet heb je een vluchtmisdrijf gepleegd wanneer je niet ter plaatse blijft om de schade op te meten die je veroorzaakt of waartoe jij de aanleiding bent.

Enkele voorbeelden van veel voorkomende gevallen van vluchtmisdrijf:

 • een spiegel afgereden
 • aanrijding op een parking
 • onbewust vluchtmisdrijf
 • een vluchtmisdrijf met materiële schade
 • een ongeval met vluchtmisdrijf
 • spiegel tegen spiegel
 • een vluchtmisdrijf met stoffelijke schade
 • ...

Oorzaken van vluchtmisdrijf

Hoewel elke situatie anders is, zijn er een aantal mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot vluchtmisdrijf:

 • Angst en paniek: De bestuurder kan in paniek raken na het veroorzaken van een ongeval en ervoor kiezen om te vluchten uit angst voor de gevolgen, zoals strafrechtelijke vervolging of het verlies van een rijbewijs.
 • Alcohol- of drugsgebruik: Bestuurders die onder invloed zijn van alcohol of drugs hebben vaak verminderd beoordelingsvermogen en nemen soms irrationele beslissingen, zoals het vluchten na een ongeval.
 • Geen geldige rij- of verzekeringspapieren: Bestuurders zonder geldige rijbewijzen of verzekeringspapieren kunnen ervoor kiezen om te vluchten om confrontatie met de autoriteiten te vermijden.

Vluchtmisdrijf aangeven

Een vluchtmisdrijf moet je onmiddellijk aangeven bij de politie. Je kunt aangifte doen via het online politieloket of je kunt fysiek aangifte doen in een commissariaat. 

Daarnaast is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het ongeval, zoals de nummerplaat van het voertuig dat vluchtmisdrijf heeft gepleegd of getuigen van het incident. Deze informatie kan de politie helpen om het vluchtmisdrijf te onderzoeken en de dader op te sporen.

Het aangeven van een vluchtmisdrijf is essentieel om de schade te kunnen verhalen en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijke voor het ongeval wordt gestraft. 

Wat zegt de wetgeving?

Wanneer is er sprake van een vluchtmisdrijf?

De wetgeving omschrijft duidelijk wat er met een vluchtmisdrijf wordt bedoeld: er is al sprake van vluchtmisdrijf als je weet dat je de oorzaak of de aanleiding bent geweest van een ongeval, en je daarna opzettelijk vlucht om iets te verbergen.

Er hoeft niet eens een echte aanrijding te zijn, het is zelfs niet vereist dat je zelf de schuldige bent voor het ongeval. Wie als passagier wegrijdt (bv met de gewonde bestuurder) om zich aan de vaststellingen te onttrekken, begaat ook een vluchtmisdrijf.

Heb je een spiegel afgereden, gebeurde er een aanrijding op de parking en is de dader gevlucht, is er sprake van een onbewust vluchtmisdrijf?

Het is ook helemaal niet vereist dat er gewonden zijn. Materiële schade volstaat.

Het moet ook niet met een gemotoriseerd voertuig gebeuren. Ook als fietser, passagier, skateboarder of voetganger kan je vluchtmisdrijf plegen. In al die gevallen ben je verplicht om ter plaatse te blijven, zodat alle nodige vaststellingen kunnen gebeuren.

Wat houden die vaststellingen precies in?

Na het verkeersongeval moet je ter plaatse blijven om alles te kunnen (laten) vaststellen:

 • de feitelijke omstandigheden
 • de verzekeringstoestand
 • de geldigheid van het rijbewijs
 • is er sprake van alcoholintoxicatie of dronkenschap?
 • ...

Van zodra politiediensten een oproep krijgen over een ongeval met vluchtmisdrijf zoeken zij zo snel mogelijk de vermoedelijke dader op om een alcoholtest af te nemen en om vaststellingen te doen op het aanrijdend voertuig.

Het dan veel gebruikte argument dat je bij thuiskomst nog snel alcohol hebt gedronken om te bekomen, is niet alleen al te doorzichtig maar wordt door een rechter nooit geloofd.

Kaartje met je gegevens achterlaten?

Een kaartje met je identiteit achterlaten achter de ruitenwisser volstaat niet om de kwalificatie vluchtmisdrijf te weerleggen. Eventuele vaststellingen moeten namelijk ook kunnen gebeuren op jezelf (bv alcoholcontrole).

Onbewust vluchtmisdrijf

Om van vluchtmisdrijf te kunnen spreken moet het wel gaan om opzettelijk wegvluchten. Je moet dus de bedoeling gehad hebben om je aan al die vaststellingen te onttrekken.

Natuurlijk moet je daarom al weten dat er een aanrijding is geweest. Een zeer lichte aanrijding, waarbij de chauffeur niets van de aanrijding heeft gemerkt, kan tot vrijspraak voor vluchtmisdrijf leiden. De chauffeur is zich immers onbewust van het vluchtmisdrijf.

Een Politierechter houdt met alle omstandigheden rekening bij deze beoordeling. Ook met het schadebeeld, eventuele getuigen, de reactie van de chauffeur, enzovoort.

Verschil ‘vluchtmisdrijf’ en ‘niet ter plaatse blijven’

Er bestaat een belangrijk verschil tussen de inbreuken "vluchtmisdrijf" en “het niet ter plaatse blijven”.

De wet voorziet dat er bij een ongeval vaststellingen moeten gebeuren, ofwel gezamenlijk (bij blikschade) ofwel door een verbalisant (ongeval met gewonden of discussie bij materiële schade). Voor het niet ter plaatste blijven moet de politierechter overtuigd worden dat je niet ter plaatse bleef, zónder de intentie om je aan dienstige vaststellingen te onttrekken.

Ontving je een oproeping om verhoord te worden inzake een vermeend vluchtmisdrijf? Neem vooraf contact op met je advocaat.  Een correcte benadering kan van groot belang zijn voor je latere straf!

Vluchtmisdrijf straf

Welke straf mag je verwachten voor een vluchtmisdrijf? Wat zijn de gevolgen?

Het belangrijkste verschil tussen die twee inbreuken, ‘vluchtmisdrijf’ of ‘niet ter plaatse blijven’, zit hem in de bestraffing. We maken hieronder het onderscheid tussen beide, en de straf die van toepassing is:

‘Niet ter plaatse blijven’

 • is een overtreding van de eerste graad
 • geen rijverbod
 • een geldboete van 80 EUR tot 2.000 EUR.

Vluchtmisdrijf

 • een vluchtmisdrijf na een ongeval met materiële schade, zonder gewonden
  • een geldboete van 1.600 EUR tot 6.400 EUR
  • een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • én een mogelijke gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden
  • als je op het ogenblik van de inbreuk nog een jonge bestuurder bent (nog geen twee jaar je rijbewijs) moet je ook de theoretische en/of praktische proeven opnieuw afleggen.
 • een vluchtmisdrijf na een ongeval met lichamelijke schade of stoffelijke schade wordt nog zwaarder bestraft:  
  • een boete van 3.200 EUR tot 40.000 EUR
  • een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of zelfs levenslang
  • én een mogelijke gevangenisstraf van 15 dagen tot 4 jaar.
  • je moet ook opnieuw slagen voor een praktische en theoretisch examen, en psychologische onderzoeken ondergaan.

Bij herhaling binnen de 3 jaar worden de boetes voor vluchtmisdrijf zelf met 2 of zelf  tot 4 keer vermenigvuldigd. Op de rechtbank kunnen wij pleiten voor een herkwalificatie van ‘vluchtmisdrijf’ naar ‘niet ter plaatse blijven’.

Vluchtmisdrijf en verzekering

Wanneer je wordt vervolgd voor de inbreuk vluchtmisdrijf is er in principe dekking door je rechtsbijstandsverzekering. Dit wil zeggen dat jouw verzekering de kosten van je strafrechtelijke verdediging op zich neemt. Wij onderzoeken voor jou, in samenspraak met je makelaar, of dergelijke verzekering voor handen is.

Contacteer onze advocaat verkeersrecht

Raak je betrokken bij een ongeval, zelf als er geen of minimale schade is? Schiet niet in paniek en blijf ter plaatse. De sancties op vluchtmisdrijf zijn veel te groot. 

Meester Michiel Van Eeckhoutte is jouw go-to advocaat voor de politierechtbank. Dagelijks houdt hij zich bezig met verkeer en aansprakelijkheidsmaterie en begeleidt hij zowel daders als slachtoffers. 

Lees eveneens onze tips met betrekking tot het ontvangen van een dagvaarding voor de politierechtbank.

Contacteer Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch advies

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK