Dronken fietsen is strafbaar

Dronken fietsen is strafbaar en kan je meteen ook een financiële kater bezorgen.
 
De wegverkeerswet bepaalt dat een bestuurder die onder invloed is van alcohol, bestraft wordt met een geldboete en rijverbod. Je mag dus ook niet dronken op de fiets.
 
Maar een fietser is ook een bestuurder, fietsen onder invloed van alcohol is dus ook strafbaar. De wet voorziet daarvoor een geldboete. Vroeger hoorde daar zelfs een verplichte intrekking van je rijbewijs voor de auto bij. Gelukkig is die wet sedert 2017 aangepast, en moet het rijverbod niet meer verplicht opgelegd worden.
 
Maar pas op: een rechter heeft wel nog altijd de mogelijkheid om naast de geldboete ook een rijverbod op te leggen!
Auteur
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
02.04.2021
Leestijd
2 minuten

Mag je dronken fietsen?

Dronken fietsen is strafbaar en kan je meteen ook een financiële kater bezorgen.
De wegverkeerswet bepaalt dat een bestuurder die onder invloed is van alcohol, bestraft wordt met een geldboete en rijverbod. Je mag dus ook niet dronken op de fiets.


Wetgeving dronken fietsen

De wetgeving is klaar en duidelijk: de wegverkeerswet stelt dat het verboden is op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te besturen met een alcoholconcentratie van meer dan 0,22 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,5 promille.

Dit staat in de artikel 34 van de wegverkeerswet en volgende.

Dit geldt zowel voor motorvoertuigen als andere voortbewegingstoestellen, dus ook voor een gewone of elektrische fiets, een Speed Pedelec, maar dus zelfs ook voor een skateboard, of zelfs een step!

 

Het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap

Alcoholintoxicatie is objectief meetbaar en wordt vastgesteld met een ademtest (blaastest) of bloedproef. De wegcode spreekt van alcoholintoxicatie van zodra een bestuurder 0,22mg/l alcohol in de uitgeademde lucht heeft. Dat komt overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.

Dronkenschap is iets anders. Dit is een feitenkwestie die later door de rechter wordt beoordeeld.

  • Kon je nog over een rechte lijn lopen?
  • Sprak je nog in duidelijke taal of was je verward en sprak je met een dubbele tong?
  • Kon je je nog goed oriënteren in tijd en ruimte?
  • Hoe was je algemeen voorkomen?
  • Had je bloeddoorlopen ogen, kleverige mond, alcoholgeur, braken, enz.

Dronkenschap is altijd een feitenkwestie die door de politierechter geval per geval beoordeeld wordt. De sanctie voor dronkenschap is natuurlijk een stuk hoger dan bij alcoholintoxicatie.

 

Boete dronken rijden

De boetes voor het rijden onder invloed van alcohol en dus ook voor het dronken fietsen liggen bij een eerste veroordeling vast tussen de 1 600 EUR en de 16 000 EUR, een rijverbod van minimum 1 maand tot levenslang en eventueel herstelonderzoeken en het plaatsen van alcoholslot. 

Door deze boetes voor het dronken rijden of fietsen houd je er dus ook een financiële kater aan over.

 

Advocaat verkeersrecht nodig?

Heb je (als fietser) een boete ontvangen voor het dronken rijden? dagvaarding politierechtbank ontvangen? Laat je bijstaan door onze advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht voor juridisch advies. 





Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK