Erfenis bij wettelijk samenwonen

Of u samenwonend of gehuwd bent, heeft een invloed op verschillende vlakken. Ook op juridisch vlak zijn er belangrijke verschillen. Wettelijk samenwonende partners zijn geen wettelijk beschermde erfgenamen, zoals echtgenoten dat wel zijn. Bijgevolg, kunnen ze door de andere partner worden onterfd.
 
Wat zegt de wetgeving over de erfenis bij wettelijk samenwonen? U leest het hier.
Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
02.02.2022
Leestijd
5 minuten

Erfenis en wettelijk samenwonen

Wanneer de wettelijk samenwonende partner met de erflater samengewoond heeft en met hem/haar een verklaring van wettelijke samenwoning heeft afgelegd op de burgerlijke stand, dan is hij/zij erfgenaam.

De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de meubelen die er zich in bevinden. Hij of zij mag geen afstammeling zijn van de erflater. Op die manier treedt de wettelijk samenwonende partner automatisch in het bezit van de rechtsvoorganger van de goederen die hij/zij erft.

Testament wettelijk samenwonenden

Wenst u meer na te laten aan de persoon met wie u samenleeft? Dan moet u een testament opmaken voor de bezittingen die u wil legateren. 

Daarbij moet u wel rekening houden met de “reserve” van de kinderen.

Wat is de reserve van de kinderen?

De reserve is een deel van het vermogen dat voorbehouden is voor de langstlevende echtgenoot/echtgenote en/of de kinderen. Met andere woorden, dit deel mag men niet wegschenken of via testament nalaten aan andere personen. De grootte van de reserve en dus het deel waarover je wel mag beschikken is veranderd sinds 1 september 2018.

De reserve bedraagt vandaag altijd 1/2de van het vermogen. Dat betekent dat mensen vandaag altijd over de helft van hun vermogen vrij gaan kunnen beschikken door te schenken of te legateren via een testament. Daarentegen moeten ze de andere helft voorbehouden voor hun reservataire erfgenamen. 

Bovendien kunnen de partners elkaar minder geven dan wat de wet voorziet. Zo kan de duur worden beperkt van het vruchtgebruik, of kan men verhinderen dat de langstlevende de woning verhuurt,... Het wettelijk vruchtgebruik kan door de partner ook helemaal worden uitgesloten.

Pas op! Wie met de overledene samenwoonde, zonder de verklaring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd, is geen wettige erfgenaam. Wil u toch van elkaar erven? Dan maakt u best een testament op.

Tot slot komt de nalatenschap toe aan de Staat, wanneer er geen erfgenamen zijn.
 

Besluit

Bent u op zoek naar juridisch advies over het erfrecht van de wettelijk samenwonende partner? Contacteer dan meester Stijn Braeye vrijblijvend en beroep op zijn kennis en expertise in familierecht. Contacteer hem rechtstreeks op het nummer 051 25 25 04 of stuur gerust een mailtje naar braeye@vbadvocaten.be.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK