Huis verkopen via makelaar

Wil je jouw huis verkopen via een makelaar, let er dan op dat je bij de verkoop van je woning niet tweemaal een commissie aan de vastgoedmakelaar dient te betalen. 

In deze blog lees je over de commisscie van de makelaar bij verkoop, en waar jij als verkoper op rekening mee mag houden. 
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Vastgoedrecht
Datum
24.02.2021
Leestijd
5 minuten

Commissie vastgoedmakelaar

Bij de verkoop van je woning kan je beroep doen op een vastgoedmakelaar.  Die makelaar zoekt in jouw opdracht een geschikte koper voor jouw huis.  Als hij erin slaagt een koper te vinden, heeft hij de vastgoedmakelaar recht op een commissie. Deze commissie van de vastgoedmakelaar bij verkoop bedraagt in de meeste gevallen 3 % + BTW (3,63 % van de verkoopprijs).

Hiervoor onderteken je op voorhand, met de makelaar, een contract of overeenkomst, waarbij die vastgoedmakelaar meestal een exclusief mandaat krijgt om een koper voor je te zoeken, binnen een periode van zes maanden. 

Het is niet altijd gemakkelijk om een koper te vinden.  Soms vindt de makelaar geen koper, en is er geen commissie verschuldigd.

Vindt de makelaar een koper binnen de voorziene termijn, dan zal er normaal geen discussie bestaan en zal je de makelaar zijn commissie (3,63 %) moeten betalen. 
 

Belang van de lijst kandidaat-kopers

Gevaarlijker wordt het als er een koper gevonden wordt kort na het einde van de makelaarsopdracht.

In de meeste contracten wordt voorzien dat de makelaar op het einde van zijn opdracht een geschreven lijst bezorgt waarop alle kandidaat-kopers staan aan wie de makelaar concrete informatie gaf over je pand.  Dit kan doordat hij ermee telefoneerde, e-mailde, of een rondgang deed in het pand. 

In het contract staat meestal dat de vastgoedmakelaar deze lijst met kandidaat-kopers binnen de zeven dagen aangetekend moet versturen. 

Een tip voor wanneer je een huis verkoopt via een makelaar: wanneer je zo een lijst van kandidaat-kopers ontvangt, is het belangrijk dat je deze goed controleert om te zien of je nadien niet verkoopt aan één van de personen die op de lijst staat. Meestal is er voorzien dat je de volgende zes maanden niet meer aan die personen kunt verkopen, zonder dat er een commissie verschuldigd is.

Opgelet, al sluit je nadien een nieuwe overeenkomst met een andere vastgoedmakelaar, en vindt deze nieuwe vastgoedmakelaar een koper, loop je het risico dat je een extra commissie zult moeten betalen, zowel aan de eerste makelaar, als aan de tweede makelaar! Als de koper ook op de lijst van de eerste makelaar staat, zijn zij namelijk allebei gerechtigd op een volledige commissie!

Het is dus zeer belangrijk om na te gaan of er een lijst is opgesteld, en of deze op correcte wijze en tijdig werd overgemaakt!

Op vandaag oordelen rechters meestal dat wanneer de lijst niet tijdig (meestal binnen de 7 dagen) werd overgemaakt, de eerste makelaar geen enkel recht meer heeft op een commissie.  Los van de vraag of je dan zelf verkoopt, of via een nieuwe makelaar.

Pas dus zeer goed op wanneer je een nieuwe overeenkomst sluit met een opvolgende vastgoedmakelaar.  Pas ook goed op als je zelf verkoopt, na het verlopen van het mandaat van de makelaar.
 

Contacteer onze advocaat gespecialiseerd in vastgoedrecht

Laat je bij de verkoop van je huis goed adviseren door onze advocaat gespecialiseerd in vastgoedrecht. Maak kennis met meester Michiel Van Eeckhoutte, zodat je niet voor zeer dure verrassingen komt te staan of neem meteen contact op.

Ons kantoor is zeer actief in het vastgoedrecht.  Wij begeleiden zowel vastgoedmakelaars als eigenaars of kopers. Neem vrijblijvend contact op met onze advocaat vastgoedrecht.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK