Uitnodiging voor verhoor ontvangen?
Het reportageprogramma Pano op Eén toonde eerder dit jaar een schrijnend geval van een ongepast politieverhoor zonder bijstand.
De minderbegaafde Carlo onderging urenlange politieverhoren, alleen, zonder zijn advocaat. Onder druk legde hij uiteindelijk allerhande (onjuiste) bekentenissen af waarvoor hij uiteindelijk 9 jaren onterecht in de cel verbleef voordat hij werd vrijgesproken. Had hij toen gepaste bijstand gehad van een advocaat, was dit nooit gebeurd.
Rechten bij verhoor
Elke verdachte heeft recht op een advocaat voor een vertrouwelijk overleg voorafgaand aan het politieverhoor.
In een vertrouwelijk gesprek weet je waar de mogelijke pijnpunten in je verklaring kunnen liggen.
Ook als je onschuldig bent is het belangrijk wat en hoe je het zegt. Stress en emoties zorgen ervoor dat je ongelukkige of onduidelijke zaken verklaart.
Elke verdachte heeft ook recht op bijstand van een advocaat tijdens dat verhoor. Je kan uitdrukkelijk afstand doen van dit recht, maar dit is onverstandig.
Bereid je voor. Laat je bijstaan.
Bijstand door een advocaat bij het verhoor
Als advocaat zien we er ondermeer op toe dat tijdens het verhoor alles correct verloopt. We weten hoe ver een verhoorder mag gaan tijdens het politieverhoor en staan je bij, maar zien ook toe op al jouw rechten.
Als meerderjarige verdachte kan je afstand doen van het recht op bijstand. Maar als minderjarige verdachte kan je dat nooit, ongeacht de aard van de feiten en of ongeacht of er sprake is van aanhouding. Hiervoor zal je dus sowieso een advocaat moeten raadplegen.
Opgepast! Alles wat je tijdens je verhoor zegt, wordt door de verhoorder genoteerd in het proces verbaal en kan ook later als bewijs gebruikt worden. Je hebt het recht om op het einde het verhoor die proces-verbaal na te lezen. Als advocaat lezen wij ook dit proces-verbaal grondig na, om tijdig na te zien of alles correct is verwoord, en eventuele wijzigingen te laten aanbrengen.
Wat zegt de Salduz wet over bijstand tijdens verhoor?
De Salduz wetgeving verdeelt het politieverhoor in 4 categorieën:
Verhoor categorie 1
Je wordt verhoord als getuige of slachtoffer. Je hebt recht op bijstand van een advocaat.
Verhoor categorie 2
Je wordt verhoord als verdachte zonder arrestatie, voor feiten waar geen vrijheidsstraf opstaat. De bijstand van een advocaat is niet verplicht.
Verhoor categorie 3
Je wordt verhoord als verdachte zonder arrestatie, voor feiten waar een vrijheidsstraf op staat. De bijstand van een advocaat is verplicht, tenzij de verdachte daar expliciet afstand van doet.
Verhoor categorie 4
Je wordt verhoord als verdachte mét arrestatie. De bijstand van een advocaat is verplicht, tenzij je als verdachte daar expliciet afstand van doet.
Uitnodiging voor verhoor
Heb je een uitnodiging tot verhoor gekregen? Ben je opgeroepen voor verhoor? Ben je schuldig, of zelfs onschuldig? Ben je minderjarig?
Neem contact met ons op.
We zitten voordien samen en bespreken hoe het verhoor zal verlopen, waarop je moet letten, wat je (niet) moet doen. We overlopen je rechten en je plichten.
Als je wil gaan we ook mee naar het verhoor zelf. Zo weet je zeker dat je rechten zullen gerespecteerd worden, en staan we je bij.
Salduz opleiding
Onze advocaten volgden een speciale salduz opleiding. Dit is een uitgebreide opleiding voor advocaten, waar alle rechten en plichten van het politieverhoor werden bestudeerd. Waar ook verhoortechnieken en aandachtspunten worden aangeleerd om de verdachte, schuldig of onschuldig, gepast bij te staan.
Advocaat voor een verhoor nodig?
Kreeg je een uitnodiging tot een verhoor? Werd je opgepakt en zul je verhoord worden? Ons kantoor zal je raad geven en bijstaan.
Contacteer ons tijdig op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mailtje naar vaneeckhoutte@vbadvocaten.be.
Werd je gearresteerd? Geef onze gegevens aan de Politie, zij zullen ons contacteren.
Contacteer Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch advies
Bekijk de beelden van het ongepaste politieverhoor van Carlo V.
Terug naar overzicht