Stalking of belaging

Stalking of belaging is een verontrustende realiteit waar veel mensen mee te maken krijgen. Deze vorm van obsessief gedrag kan verwoestende gevolgen hebben voor de slachtoffers, zowel op emotioneel als op psychologisch vlak. Het ondermijnt niet alleen hun gevoel van veiligheid en privacy, maar kan ook leiden tot ernstige angst, stress en zelfs trauma.

Vanaf wanneer is er sprake van stalking of belaging? En is stalken strafbaar? In dit blogartikel lees je wat jij kan doen als slachtoffer van stalking om jouw stalker zo snel mogelijk te stoppen. 

Ontdek het antwoord op al jouw vragen over stalking of belaging in onderstaande blogartikel.

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
14.10.2021
Leestijd
4 minuten

Stalken of belaging: betekenis

Wat zegt de wetgeving over stalking:

Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.

Een stalker is (meestal) iemand die er alles aan doet om een specifiek persoon op obsessieve wijze te benaderen. Ofwel omdat hij die persoon extreem bewondert, zoals bijvoorbeeld een idool of potentiële partner, ofwel omdat hij die persoon net haat, zoals bijvoorbeeld een bedrogen ex-partner, een lastige buur, een politieke vijand...

Voorbeelden van belaging en stalken:

Vaak zien we gevallen van stalking na een beëindigde relatie. De belaging of stalking hoef niet persé fysiek van aard zijn.

  • Elektronische belaging of cyberstalking: verwijst naar het gebruik van elektronische communicatiemiddelen zoals e-mail, sociale media, sms-berichten en online fora om een ​​persoon lastig te vallen, te intimideren of te bedreigen. 
  • Aan iemands werk of huis rondhangen kan dreigend overkomen en het slachtoffer verontrusten.
  • Veelvuldige telefonische oproepen of voice-mails, overladen met geschenken, overladen met bedreigingen… ook dergelijk gedrag is ongewenst en ongepast.

Stalken is strafbaar

Stalken is strafbaar, maar om te kunnen spreken van stalking of belaging zijn er enkele voorwaarden waaraan moet voldaan zijn:

  • Het mag niet gaan om een eenmalig feit, er moet een zekere herhaling van de feiten zijn
  • De aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer moet in het gedrang komen
  • De dader weet of zou moeten weten dat zijn daden verstorend zijn voor het slachtoffer

Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is er sprake van strafrechterlijke stalking.

De wet voorziet volgende stevige strafmaat voor belaging: een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar met/zonder een geldboete van €50 tot €300 óf met één van die straffen alleen. De Correctionele Rechtbank oordeelt hier uiteindelijk over.

Wat te doen in geval van stalking?

De impact die een stalker op je leven heeft kan enorm zijn. Het is belangrijk dat je snel en kordaat reageert bij stalking, zodat het niet escaleert. Hier volgen enkele tips:

  1. Breng je naaste omgeving snel op de hoogte.
  2. Hou alles wat verwijst naar je stalker goed bij: Whatsapp berichten, sms’sen, e-mails, snapchats, foto's, video's, voice-mails,… Wijzig niets aan die berichten en wis ze dus niet.
  3. Noteer alles gedetailleerd: feit, datum en exact uur.
  4. Stuur een duidelijke ‘stopbrief’ aan de stalker. Zo kan hij niet meer doen alsof hij niet wist dat zijn/haar gedrag ongepast is. Als je dit zelf niet wil schrijven, laat een advocaat dergelijke brief schrijven.
  5. Helpt de 'stopbrief' niet? Doe dan een aangifte van stalking bij de politie. Neem daarbij alle bewijzen mee die je hebt verzameld en omschrijf er hoe het gedrag van de stalker jouw dagelijkse leven beïnvloedt.
  6. Als bovenstaande tips niet werken, en de stalker je blijft belagen, kan je een klacht met burgerlijke partijstelling bij de Onderzoeksrechter neerleggen. Hierdoor start je een gerechtelijk onderzoek op, en zal jouw stalker zich sowieso moeten verantwoorden. Nadien kunnen er eventueel voorwaarden worden opgelegd, zoals een storingsverbod of een contactverbod. Dit leidt uiteindelijk ook tot een effectief strafrechterlijk proces voor de Correctionele Rechtbank.
  7. Ook zonder strafrechtbank kan je een contactverbod aanvragen. Dit kan in kortgeding voor een burgerlijke rechtbank. Een contactverbod, of een straatverbod, kan gevraagd worden, waarbij de stalker op bepaalde plaatsen niet meer mag komen. Daaraan kan eventueel een dwangsom gekoppeld worden.

Besluit

Of Bart De Pauw zich schuldig maakte aan strafrechterlijke stalking of belaging beslist de strafrechter in Mechelen.  Feit is dat stalking een ernstig misdrijf is, waar zware straffen op staan. De impact is groot bij slachtoffers, maar gezien de strafmaat kan ook de dader zware gevolgen ondervinden.  

Juridisch advies en bijstand nodig?

Meester Michiel Van Eeckhoutte begeleidt u als strafrechtelijk advocaat en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening.  

Contacteer Michiel Van Eeckhoutte per e-mail of telefonisch op het nummer 051 25 25 04.





Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK