Belaging of stalking

Bart De Pauw kwam begin 2022 volop in het nieuws wegens grensoverschrijdend gedrag. Hij wordt vervolgd voor stalking en elektronische belaging. Was hij effectief een seriestalker? Of was hij eerder een romantische overdrijver? Waar ligt de stafrechterlijke grens in deze #metoo tijd?
 
Wat is stalking eigenlijk? Wat is elektronische belaging? Wanneer wordt intiem whats’app verkeer bestempeld als stalking? Vanaf wanneer kom je in het strafrechterlijke vaarwater terecht? Wanneer wordt ‘ongepast’ ook strafbaar?
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
14.10.2021
Leestijd
4 minuten

Stalken of belaging: betekenis

Wat zegt de wetgeving over stalking:

Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.

Een stalker is (meestal) iemand die er alles aan doet om een specifiek persoon op obsessieve wijze te benaderen. Ofwel omdat hij die persoon extreem bewondert (een idool, een potentiële partner, … ), ofwel omdat hij die persoon net haat (een bedrogen ex-partner, een lastige buur, een politieke vijand…).
 

Voorbeelden van belaging en stalken:

Vaak zien we gevallen van stalking binnen een beëindigde relatie (zie ook onze blog aangifte van partnergeweld of stalking).

De belaging of stalking moet niet fysiek van aard zijn. Ook veelvuldig en ongevraagd SMS’en, brieven sturen, mailen, iemand ongepast in de gaten houden,, … kan ook als stalking aanzien worden.

Aan iemands werk, huis, … gewoon rondhangen kan dreigend overkomen en het slachtoffer verontrusten.

Veelvuldige telefonische oproepen of voice-mails, overladen met geschenken, overladen met bedreigingen… ook dergelijk gedrag is ongewenst en ongepast.

 

Stalken is strafbaar

Om te kunnen spreken van strafbare feiten zij er enkele voorwaarden waaraan moet voldaan zijn:

  • Het mag niet gaan om een eenmalig feit, er moet een zekere herhaling van de feiten zijn
  • De aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer moet in het gedrang komen
  • De dader weet of zou moeten weten dat zijn daden verstorend zijn voor het slachtoffer.

De wet voorziet volgende stevige strafmaat voor belaging: een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen.

Het zal uiteindelijk een Correctionele Rechtbank zijn die hierover zal oordelen. Zeker bij stalking zal de rechter heel wat feitelijke elementen in overweging nemen om na te gaan of de aantasting van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer voldoende zwaarwichtig is, en of de stalker/belager de gevolgen van zijn daden besefte of minstens had moeten beseffen… Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is er sprake van strafrechterlijke stalking.

 

Wat moet je doen wanneer je gestalkt wordt?

De impact die een stalker op je leven heeft kan enorm zijn. Het is belangrijk dat je snel en kordaat reageert, zodat het niet escaleert. Hier volgen enkele tips:

  1. Hou alles wat verwijst naar je stalker goed bij. Whatsapps, sms’sen, e-mails, snapchats, post-it’s, voice-mails, … Neem screenshots. Wijzig niets aan die berichten en wis ze dus niet. Breng je naaste omgeving snel op de hoogte.
  2. Noteer alles gedetailleerd: Feit, datum en exact uur.
  3. Stuur een duidelijke ‘stopbrief’ aan de stalker. Zo kan hij niet meer doen alsof hij niet wist dat zijn/haar gedrag ongepast is. Als je dit zelf niet wil schrijven, laat een advocaat dergelijke brief schrijven.
  4. Als dat niet helpt, ga dan naar de politie voor een aangifte van stalking. Neem daarbij alle bewijzen mee die je hebt verzameld.
  5. Als bovenstaande niet werkt, en de stalker hardnekkig blijft belagen, kan je een klacht met burgerlijke partijstelling bij de Onderzoeksrechter neerleggen. Dan wordt een gerechtelijk onderzoek opgestart, en zal hij zich sowieso moeten komen verantwoorden en kunnen eventueel voorwaarden opgelegd worden, zoals een storingsverbod of een contactverbod. Dit kan/zal uiteindelijk ook tot een effectief strafrechterlijk proces komen voor de Correctionele Rechtbank.
  6. Maar ook zonder strafrechtbank kan een contactverbod aangevraagd worden. Dit kan in kortgeding voor een burgerlijke rechtbank. Een contactverbod kan gevraagd worden, of een straatverbod, waarbij de stalker op bepaalde plaatsen niet meer mag komen. Daaraan kan eventueel een dwangsom gekoppeld worden.
 

Besluit

Of Bart De Pauw zich schuldig maakte aan strafrechterlijke stalking of belaging, zal de strafrechter in Mechelen moeten uitmaken.  Feit is dat stalking een ernstig misdrijf is, waar zware straffen op staan. De impact is groot bij slachtoffers, maar gezien de strafmaat kan ook de dader zware gevolgen ondervinden.  

 

Juridisch advies en bijstand nodig?

Meester Michiel VAN EECKHOUTTE begeleidt u als strafrechtelijk advocaat en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening.  

Contacteer Michiel VAN EECKHOUTTE op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mail naar  vaneeckhoutte@vbadvocaten.be

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK