Boete gsm achter het stuur

De boete voor het gebruik van een gsm achter het stuur is fors toegenomen. Sinds kort is de wetgeving rond gsm-gebruik is aangepast. Wie zijn gsm achter het stuur gebruikt, riskeert nu een hogere boete van 174 euro in plaats van 116 euro. Hetzelfde geldt voor tablets en andere apparaten met een scherm. Ze mogen enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten.
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
24.03.2022
Leestijd
5 minuten

De nieuwe wetgeving

De nieuwe wet, die op 3 maart 2022 in werking is getreden, stelt uitdrukkelijk: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

Concreet is het dus volgens artikel 8.4 van de Wegcode verboden om te bellen, een berichtje te sturen of op het internet te zitten terwijl de smartphone op de schoot of passagierszetel ligt. Ook mag de smartphone niet gebruikt worden als navigatie of muziekspeler, tenzij het apparaat in een vaste houder zit.

Deze regels gelden ook bij het kort stilstaan op de weg, bijvoorbeeld in een file of voor het rood licht! Opgepast dus, want het is verleidelijk om aan het stuur toch snel even je berichten te checken…

Wat met de smartwatch?

De smartwatch valt niet onder het artikel 8.4, maar kan wel bestraft worden volgens artikel 8.3 van de Wegcode: “Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.”

Zelfs hiermee moet je dus uitkijken!

Verkeersveiligheid in gevaar

Volgens Vias Institute, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, speelt afleiding een rol in 10 tot 12 procent van de ongevallen en dat is wellicht nog een onderschatting, aangezien de politie niet in staat is om elke vorm van afleiding te detecteren.

Uit een enquête van Vias blijkt ook dat ongeveer 5% van de verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft, te wijten is aan het gebruik van de gsm achter het stuur.  
Echter geeft 26% van de Belgen toe een berichtje of e-mail te hebben verstuurd of gelezen tijdens het rijden en 6% geeft zelfs toe video's te hebben bekeken.

Volgens de Europese barometer 2021 van de Fondation Vinci zegt bijna 1 op de 10 Belgen een ongeval of bijna een ongeval te hebben gehad door het gebruik van een gsm achter het stuur.

Hogere boetes voor gsm gebruik achter het stuur

Het gebruik van een gsm of een ander elektronisch apparaat met een scherm wordt nu bestraft met een boete van 174 euro in plaats van 116 euro. De overtreding is verhoogd van de tweede graad naar de derde graad, aangezien dit gedrag de veiligheid van mensen rechtstreeks in gevaar brengt. 

Betaal je die boete niet of beslist het Parket om je toch te vervolgen, dan dien je te verschijnen voor de Politierechtbank en riskeer je een boete tot 2.000 EUR en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Gedagvaard voor de politierechtbank?

Ben je gedagvaard voor de Politierechtbank? Laat je dan bijstaan door een advocaat. Veelal is die bijstand van een advocaat kosteloos.

De meeste autoverzekeringen bevatten een rechstbijstandsverzekering, die van jou wellicht ook.

Wij nemen hiervoor contact op met je verzekeringsmakelaar. Twijfel je? Wij zoeken dit voor je uit.

Ben je op zoek naar juridisch advies over verkeersrecht? Moet je verschijnen voor de Politierechtbank? 

Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte tijdig op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mailtje naar . Of geef meester Van Eeckhoutte zijn naam door aan je verzekeringsmakelaar.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK