Boete gsm achter het stuur

De boete voor een gsm achter het stuur is sterk gestegen met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar al te vaak zijn bestuurders afgeleid door hun gsm of smartphone en vestigen ze de aandacht niet meer volop op het verkeer. En dat kan leiden tot onveilige situaties.

We weten allemaal dat het verboden is om tijdens het autorijden onze smartphone te gebruiken, maar toch blijkt het moeilijk te zijn om de verleiding te weerstaan. In deze blogpost bezorgen we jullie meer informatie over de omvang van de boete en waarom het van groot belang is om deze verkeersregel na te leven.

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
24.03.2022
Leestijd
5 minuten

De nieuwe wet voor gsm gebruik achter het stuur 

De nieuwe wet voor gsm gebruik achter het stuur ging op 3 maart 2022 in werking, en stelt uitdrukkelijk: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch bedienen, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

Concreet is het dus volgens artikel 8.4 van de Wegcode verboden om te bellen achter het stuur, een berichtje te sturen of het internet te browsen terwijl de gsm op de schoot of passagierszetel ligt. Ook mag de smartphone niet gebruikt worden als navigatie of muziekspeler, tenzij het apparaat in een vaste houder zit.

Deze regels gelden ook bij het kort stilstaan op de weg, bijvoorbeeld in een file of voor het rood licht! Opgepast dus, want het is verleidelijk om aan het stuur toch snel even je berichten te checken of te telefoneren.

Boete voor gsm gebruik achter het stuur

De boete voor een gsm achter het stuur is fors toegenomen. Sinds kort is de wetgeving rond gsm-gebruik achter het stuur aangepast. Wie zijn gsm achter het stuur gebruikt, riskeert nu een hogere boete van 174 euro in plaats van 116 euro. Hetzelfde geldt voor tablets en andere apparaten met een scherm. Ze mogen enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten.

De overtreding is verhoogd van een overtreding van de tweede graad naar de derde graad, aangezien dit gedrag de veiligheid van mensen rechtstreeks in gevaar brengt. 

Deze verhoging is er niet zomaar. Het is een maatregel die werd genomen om de verkeersveiligheid te verhogen. Onderzoek toont immers aan dat bestuurders die afgeleid zijn door een telefoongesprek of het versturen van een bericht, veel meer kans hebben op een verkeersongeval. Een fractie van een seconde onoplettendheid kan al fatale gevolgen hebben. Door je gsm weg te leggen tijdens het rijden, verminder je het risico op ongelukken en draag je bij aan een veiligere verkeerssituatie.

Betaal je die boete voor gsm gebruik achter het stuur niet, of beslist het Parket om je te vervolgen? Dan dien je te verschijnen voor de Politierechtbank en riskeer je een boete tot 2.000 EUR en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Wat met de smartwatch?

De smartwatch valt niet onder het artikel 8.4 van de Wegcode maar kan wel bestraft worden volgens artikel 8.3: “Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.”

Zelfs hiermee moet je dus uitkijken!

Verkeersveiligheid in gevaar

Volgens Vias Institute, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, speelt afleiding een rol in 10 tot 12 procent van de ongevallen en dat is wellicht nog een onderschatting, aangezien de politie niet in staat is om elke vorm van afleiding te detecteren.

Uit een enquête van Vias blijkt ook dat ongeveer 5% van de verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft, te wijten is aan het gebruik van de gsm achter het stuur.  Bovendien geeft 26% van de Belgen toe een berichtje of e-mail te hebben verstuurd of gelezen tijdens het rijden. 6% geeft zelfs toe video's te hebben bekeken.

Volgens de Europese barometer 2021 van de Fondation Vinci zegt bijna 1 op de 10 Belgen een ongeval of bijna een ongeval te hebben gehad door het gebruik van een gsm achter het stuur.

Gedagvaard voor de politierechtbank?

De boete voor het gebruik van een gsm achter het stuur is geen lachertje. Gsm gebruik achter het stuur is niet alleen kostelijk, maar ook gevaarlijk voor jezelf en anderen op de weg. Het naleven van deze regel is essentieel voor een veilige verkeerssituatie.

Mocht je echter toch geconfronteerd worden met een boete, weet dan dat je terecht kunt bij ons advocatenkantoor. Meester Michiel Van Eeckhoutte staat klaar om je te helpen bij het verdedigen van je zaak en het minimaliseren van de straf.

Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte tijdig op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mailtje naar vaneeckhoutte@vbadvocaten.be indien je een boete hebt ontvangen voor gsm gebruik achter het stuur of een boete wil betwisten. 

Contacteer Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch adviesTerug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK