Ontslag om dringende redenen

Een werkgever kan een werknemer ontslaan om dringende redenen wanneer aan specifieke voorwaarden is voldaan.

In dit blogartikel gaan we in op de situaties waarin ontslag om dringende redenen gerechtvaardigd is, de procedure voor een ontslag om dringende redenen en de gevolgen voor zowel werkgever als werknemer.
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Ondernemingsrecht
Datum
17.01.2023
Leestijd
2 minuten

Wat is ontslag om dringende redenen?

Artikel 35 van de Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten stelt dat bepaalde feiten zo ernstig zijn dat ze elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk wordt.

Zo’n ernstige feiten rechtvaardigen het ontslag om dringende reden, ook wel ontslag op staande voet genoemd, zonder opzeggingsvergoeding of opzegstermijn. Wie die feiten inroept, moet ze echter ook bewijzen.

Ter illustratie geven we enkele voorbeelden waarbij een ontslag om dringende redenen gegrond is:

  • diefstal of fraude: betrapt de werkgever de werknemer op diefstal, dan kan de werknemer ontslaan worden om dringende redenen
  • seksuele intimidatie of aanranding: kan een werknemer aantonen dat hij of zij seksueel geïntimeerd wordt door zijn/ haar werkgever, dan is er een dringende reden voor ontslag
  • geweld: is er sprake van gewelddadig gedrag van de werknemer, ook dan kan deze worden ontslaan om dringende redenen

De gevolgen van een ontslag met dringende redenen zijn niet te onderschatten. Zo heb je geen recht op een verbrekingsvergoeding en mag je geen beroep doen op een opzegtermijn.

Welke procedure dient gevolgd te worden?

De wetgever eist dat strenge vormvereisten worden nageleefd bij ontslag om dringende redenen. De ingeroepen redenen moeten voldoende ernstig en dringend zijn, en bewezen worden.

  1. De arbeidsovereenkomst moet worden verbroken binnen de 3 werkdagen vanaf de dag nadat de ernstige feiten zijn vastgesteld.
  2. Vervolgens moet de andere partij schriftelijk (aangetekend) opnieuw binnen de 3 werkdagen geteld vanaf de dag nadat de overeenkomst werd verbroken op de hoogte brengen van de redenen van het ontslag.

Werd je onterecht ontslaan om dringende reden door je werkgever? Heb je een werknemer op iets betrapt en wil je hem daarom onmiddellijk ontslaan? Of ben je het niet eens met de ingeroepen reden van je werknemer die plotseling zonder opzegtermijn vertrekt? Dan kan je je wenden tot de Arbeidsrechtbank.

De Arbeidsrechtbank zal dan eerst oordelen of de vormvereisten zijn nageleefd, en vervolgens pas of de ingeroepen reden zwaarwichtig genoeg is om een ontslag om dringende reden te rechtvaardigen. De enige sanctie is dan de betaling van de verbrekingsvergoeding.

Juridisch advies

Ben je ontslaan wegens dringende redenen of wil je zelf jouw ontslag indienen? Contacteer meester Van Eeckhoutte om de juridische aspecten van ontslag om dringende redenen te bekijken en na te gaan hoe jij als werknemer het beste handelt wanneer je je in deze situatie bevindt.



Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK