Elektrische fiets tijdens jouw rijverbod, mag het?

Voor de Politierechtbank moeten verschijnen is geen pretje: na een (zware) snelheidsovertreding, een vluchtmisdrijf of het rijden onder invloed spreekt de Politierechter naast een ruime geldboete vaak ook een rijverbod uit. Meer en meer wordt bovenop het ‘verval van het recht tot sturen’ ook nog een alcoholslot opgelegd.
 
Je mobiliteit wordt voor die periode erg beperkt. Het openbaar vervoer en de fiets zijn dan een perfect alternatief. Of je kan je overal naar toe laten brengen.
 
Maar mag je in die periode dan eigenlijk wel nog met een elektrische fiets of een elektrische step rijden?

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
01.05.2022
Leestijd
2 minuten

Verval van het recht tot sturen

Een verval van het recht tot sturen kan slechts uitgesproken worden voor motorvoertuigen. Een elektrische fiets is geen motorvoertuig. Om een elektrische fiets te besturen is er ook geen rijbewijs nodig. De motor van een elektrische fiets heeft een vermogen van maximaal 0,25 kW die trapondersteuning biedt tot 25 km/u.

Ja, je mag dus wel degelijk met de elektrische fiets op stap tijdens de periode waarin jouw rijbewijs is inegtrokken indien de motor van de elektrische fiets max. over 0,25 kW vermogen beschikt met trapondersteuning tot max. 25 km per uur.

Volgende bepaling van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg gaat over een elektrische fiets:

2.15.1. "Rijwiel" : elk voertuig met twee of meer wielen, dat wordt voortbewogen door middel van pedalen of van handgrepen door één of meer van de gebruikers en niet met een motor is uitgerust, zoals een fiets, een driewieler of een vierwieler.

De bevestiging van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen, brengt geen wijziging in de classificatie als rijwiel.

Het niet bereden rijwiel wordt niet als voertuig beschouwd.

Je mag dus fietsen met een rijverbod met een “gemotoriseerde fiets” onder voorwaarden dat de motor een vermogen heeft tot 1 kW en een snelheid tot 25 km/u.

2.15.3. “Gemotoriseerd rijwiel”: elk twee- , drie- of vierwielig voertuig met pedalen, uitgerust met een hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 25 km per uur, met uitsluiting van de rijwielen bedoeld in artikel 2.15.1, tweede lid.

De cilinderinhoud van een motor met inwendige verbranding bedraagt ten hoogste 50 cm³ en het netto-maximumvermogen 1 kW. Voor een elektrische motor bedraagt het nominaal continu maximumvermogen ten hoogste 1 kW.

Het niet bereden gemotoriseerd rijwiel wordt niet als een voertuig beschouwd.

Ook een elektrische step die voldoet aan bovenstaande voorwaarden mag je dus gebruiken tijdens de door van je rijverbod.

Maar opgepast! Andere voertuigen, zoals een bromfiets en een speed pedelec, worden wel degelijk als een motorvoertuig beschouwd. Hiermee mag je je dus evenmin verplaatsen tijdens je rijverbod!

Bijstand voor dagvaarding van de Politierechtbank

Ben je gedagvaard voor de Politierechtbank? Laat je dan bijstaan door een advocaat. De meeste autoverzekeringen bevatten een rechstbijstandsverzekering waardoor je kosteloos beroep mag doen op een advocaat.

Ben je op zoek naar juridisch advies over verkeersrecht? Moet je verschijnen voor de Politierechtbank?

Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte 

T +32 495 71 21 89
vaneeckhoutte@vbadvocaten.be





Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK