14.10.2021
Leestijd: 3 minuten
Bart De Pauw is deze dagen volop in het nieuws wegens grensoverschrijdend gedrag. Hij wordt vervolgd voor stalking en elektronische belaging. Was hij effectief een seriestalker? Of was hij eerder een romantische overdrijver? Waar ligt de stafrechterlijke grens in deze #metoo tijd?
Wat is stalking eigenlijk? Wat is elektronische belaging? Wanneer wordt intiem whats’app verkeer bestempeld als stalking? Vanaf wanneer kom je in het strafrechterlijke vaarwater terecht? Wanneer wordt ‘ongepast’ ook strafbaar?
De vuile was van Bart De Pauw en van de dertien vrouwelijke burgerlijke partijen lezen we uitgebreid in de krant. Maar belaging en stalken is een zeer veel voorkomend en onderschat probleem. Daders beseffen (soms) niet genoeg wat ze aanrichten. En de impact voor slachtoffers kan enorm zijn. Maar waar ligt de grens?
Wat zegt de wetgeving over stalking:
Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.
Een stalker is (meestal) iemand die er alles aan doet om een specifiek persoon op obsessieve wijze te benaderen. Ofwel omdat hij die persoon extreem bewondert (een idool, een potentiële partner, … ), ofwel omdat hij die persoon net haat (een bedrogen ex-partner, een lastige buur, een politieke vijand…).
Voorbeelden van belaging en stalken:
Vaak zien we gevallen van stalking binnen een beëindigde relatie (zie ook onze blog aangifte van partnergeweld of stalking).
De belaging of stalking moet niet fysiek van aard zijn. Ook veelvuldig en ongevraagd SMS’en, brieven sturen, mailen, iemand ongepast in de gaten houden,, … kan ook als stalking aanzien worden.
Aan iemands werk, huis, … gewoon rondhangen kan dreigend overkomen en het slachtoffer verontrusten.
Veelvuldige telefonische oproepen of voice-mails, overladen met geschenken, overladen met bedreigingen… ook dergelijk gedrag is ongewenst en ongepast.
Om te kunnen spreken van strafbare feiten zij er enkele voorwaarden waaraan moet voldaan zijn:
De wet voorziet volgende stevige strafmaat voor belaging: een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen.
Het zal uiteindelijk een Correctionele Rechtbank zijn die hierover zal oordelen. Zeker bij stalking zal de rechter heel wat feitelijke elementen in overweging nemen om na te gaan of de aantasting van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer voldoende zwaarwichtig is, en of de stalker/belager de gevolgen van zijn daden besefte of minstens had moeten beseffen… Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is er sprake van strafrechterlijke stalking.
De impact die een stalker op je leven heeft kan enorm zijn. Het is belangrijk dat je snel en kordaat reageert, zodat het niet escaleert. Hier volgen enkele tips:
Of Bart De Pauw zich schuldig maakte aan strafrechterlijke stalking of belaging, zal de strafrechter in Mechelen moeten uitmaken. Feit is dat stalking een ernstig misdrijf is, waar zware straffen op staan. De impact is groot bij slachtoffers, maar gezien de strafmaat kan ook de dader zware gevolgen ondervinden.
Meester Michiel VAN EECKHOUTTE begeleidt u als strafrechtelijk advocaat en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening.
Contacteer Michiel VAN EECKHOUTTE op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mail naar vaneeckhoutte@vbadvocaten.be
maak een afspraak
maandag: 16U - 18U
donderdag: 16U - 18U