Verbrekingsvergoeding

Een ontslag met verbrekingsvergoeding kan een stressvolle en verwarrende ervaring zijn voor zowel werknemers als werkgevers. Het is belangrijk te begrijpen wat een verbrekingsvergoeding inhoudt en hoe deze kan worden onderhandeld. In dit blogartikel bespreken we de basisprincipes van ontslag met verbrekingsvergoeding, om werknemers te helpen hun rechten en opties beter te begrijpen.
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Arbeidsrecht
Datum
10.06.2021
Leestijd
4 minuten

Wat is een verbrekingsvergoeding?

Een verbrekingsvergoeding of een ontslagvergoeding is een bedrag dat de werkgever betaalt aan de werknemer, of andersom, dat dient ter compensatie van het verbreken van een arbeidsovereenkomst. De bedoeling van zo’n verbrekingsvergoeding is om de ruimte te creëeren voor ofwel de werknemer of de werkgever om een geschikte oplossing te vinden voor het wegvallen van de werkkracht of werkgelegenheid. De grootte van een ontslag- of verbrekingsvergoeding hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst, de reden van het ontslag en de grootte van het bedrijf.

Verbrekingsvergoeding berekenen

De berekening van de verbrekingsvergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals:
  • de duur van de samenwerking
  • het loon van de werknemer
  • en de reden voor het ontslag.
In België is er geen wettelijk vastgelegd systeem voor de berekening van de verbrekingsvergoeding. Werkgevers en werknemers kunnen echter wel gebruik maken van standaardformules om een indicatie te krijgen van het bedrag. Het is belangrijk op te merken dat beide partijen nog steeds kunnen onderhandelen over de hoogte van de vergoeding.

Redenen voor ontslag met verbrekingsvergoeding

Er zijn verschillende redenen of motieven voor een ontslag met verbrekingsvergoeding:
  • het niet naleven van de voorwaarden in een contract,
  • onenigheid tussen werknemer en werkgever,
  • of reorganisatie binnen een bedrijf 
  • ...

Ontslag door de werknemer, met verbrekingsvergoeding

Case: Wout van Aert

Wout van Aert dropte in september 2018 een bom in wielerland. Hij verbrak éénzijdig en met onmiddellijke ingang zijn arbeidsovereenkomst met Sniper Cycling, de structuur achter wielerploeg Crelan-Charles. Zo kon hij vrij tekenen bij Jumbo-Visma. Zijn oude contract liep echter nog 15 maanden.

Ploegmanager Nick Nuyens ging niet akkoord en trok naar de rechtbank. Hij ontkende de aangehaalde dringende redenen en eiste een verbrekingsvergoeding van 1,1 miljoen euro. Wout van Aert op zijn beurt, beweerde dat er heel wat slechte afspraken waren, maar had het vooral over een definitieve vertrouwensbreuk door een voorval met ploegleider Niels Albert. Hierdoor voelde hij zich volledig geïsoleerd in z’n ploeg en was er volgens hem geen enkele samenwerking meer mogelijk. Hij verbrak de overeenkomst met onmiddellijke ingang.

De Arbeidsrechtbank van Mechelen volgde het standpunt van de toprenner en gaf Wout van Aert gelijk. In een vonnis van negentien pagina’s oordeelde de rechtbank dat de vertrouwensband tussen Nick Nuyens en Wout van Aert zodanig was geschonden, dat van een gezonde arbeidsrelatie geen sprake meer was. Hij legde de fout bij de werkgever en achtte de beweerde dringende reden als voldoende bewezen.

Nick Nuyens tekende echter beroep aan. Het Arbeidshof oordeelde stelde nu ook Wout van Aert in het ongelijk. Volgens het Hof bewijst van Aert zijn beweringen niet. Het staat dus niet vast dat Nick Nuyens ongeoorloofde druk op Niels Albert uitoefende om hem een document te doen ondertekenen. Met als resultaat: de eenzijdige contractbreuk van Wout van Aert was ongerechtvaardigd, hij moet nu een verbrekingsvergoeding betalen van maar liefst 662.000 euro.

De wet van 24 februari 1978 is de basis voor het arbeidsrechtelijk statuut van sporters in België. Er zijn heel wat gelijkenissen met de normale Arbeidswet, maar toch ook enkele verschillen.

Een belangrijk verschil is de verbrekingsvergoeding, en dat zal Wout van Aert nu goed beseffen. Wout van Aert was als topsporter gebonden door zo een specifieke arbeidsovereenkomst. Een sporter die zijn ploeg vroegtijdig wenst te verlaten, denkt dus best twee keer na. Als er een voldoende dringende reden (bewezen) is, kan hij zijn team verlaten met onmiddellijke ingang en zonder verbrekingsvergoeding.

Juridisch advies bij ontslag met verbrekingsvergoeding

Word je als werknemer geconfronteerd met ontslag? Dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen om je te helpen bij het onderhandelen over de verbrekingsvergoeding. Zorg ervoor dat jouw rechten als werknemer worden beschermd.

Ook als werkgever kan het opportuun zijn een advocaat te raadplegen om de vormvoorwaarden bij een ontslag om dringende redenen correct in te schatten. 

Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch advies inzake ontslag met verbrekingsvergoeding. 





Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK