Door het rood rijden

Door het rood rijden mag niet, dat weet iedereen. Maar toch gebeurt het nog vaak, en meestal moet je dan ook voor de Politierechtbank verschijnen.
 
Als je geluk hebt, volgt er geen Pro Justitia en kom je er van af met een minnelijke regeling.
 
Bij het bepalen van de straf houdt het Parket ondermeer rekening met volgende factoren:
 
  • je strafrechterlijk verleden: heb je een blanco strafregister of net niet?
  • je leeftijd: een jonge bestuurder wordt sneller vervolgd
  • de combinatie met andere overtredingen: snelheid, alcoholintoxicatie,…
  • soms zelfs met het voertuig: bijvoorbeeld een zware vrachtwagen
Bovendien is het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie in ieder arrondissement verschillend.

Lees meer in onderstaande blogartikel.
Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
23.11.2021
Leestijd
3 minuten

Per ongeluk door het rood licht gereden?

Ben je per ongeluk door het rood gereden? Werd de verkeersinbreuk geregistreerd door een flitscamera? In dat geval kunnen we de foto’s en het ijkingsbewijs opvragen. Het gebeurt namelijk dat er daarmee problemen zijn, die mogelijk tot een vrijspraak kunnen leiden.
 

Wat zegt de wetgeving?

Door het rood rijden is een overtreding van de derde graad en valt onder artikel 29,§ 1, tweede lid van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.

Volgens de wet is verboden de stopstreep, of zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf, voorbij te rijden. Het negeren van een rood licht vormt een overtreding van de derde graad.

Ook als je door het oranje licht rijdt, ben je strafbaar. Door het oranje rijden is enkel toegelaten als je echt niet op een veilige manier kunt stoppen én je de andere weggebruikers er niet door in gevaar brengt. Daarvoor draag je zelf de bewijslast…   Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, hiervoor is er dus een lichtere bestraffing voorzien.
 

Straf bepaling

Als je de kans krijgt de overtreding te regelen met een onmiddellijke inning en/of minnelijke schikking, valt dit zeker aan te raden (behalve als je zeker bent dat het een vergissing betreft natuurlijk).

Betaal je die tijdig (en met de juiste referenties!) dan zal het parket van de Procureur des Konings niet vervolgen, en zal er dus ook geen rijverbod worden opgelegd.

Betaal je niet (tijdig), of krijg je daar zelfs de kans niet toe, word je gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank. Dan laat je je best bijstaan door een advocaat.

De Politierechter kan volgende straffen opleggen voor het negeren van een stoplicht:

  • Een geldboete van 240 euro tot 4.000 euro
  • Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
  • Jonge bestuurders (houder minder dan 2 jaar van het rijbewijs) krijgen verplicht een rijverbod en moeten het theoretisch of het praktisch examen opnieuw afleggen
  • Als je in herhaling valt en een tweede maal betrapt wordt, worden de sancties verdubbeld!

Door het oranje rijden kan worden beboet met een gelboete tussen de 160 EUR en de 2.400 EUR.

Een overtreding is snel gebeurd, de strafrechtelijke gevolgen zijn dus niet min. Laat je dus bijstaan door en advocaat, om onaangename verrassingen zoveel mogelijk te vermijden.
 

Gratis rechtsbijstand?

De meeste autoverzekeringen bevatten een rechstbijstandsverzekering. Wij nemen hiervoor contact op met uw verzekeringsmakelaar. In dat geval zijn alle advocatenkosten voor rekening van uw verzekering.

Twijfelt u? Wij zoeken dit voor u uit.

Ben je op zoek naar juridisch advies over verkeersrecht? Moet je verschijnen voor de Politierechtbank? Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte tijdig op het nummer 051 25 25 04 of stuur een mailtje naar vaneeckhoutte@vbadvocaten.be.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK