Door het rood rijden
Door het rood rijdenBen je door het rood gereden? Dan weet je graag waar je aan toe bent. In dit blogartikel lees je over hoe jouw straf wordt bepaald wanneer je door een rood licht rijdt, wie en wat jou kan helpen en wat de wetgeving zegt.

Door het rood licht gereden, wat nu?
Door het rood rijden mag niet, dat weet iedereen. Maar toch gebeurt het vaak dat een rood licht wordt genegeerd of per ongeluk wordt voorbijgereden.
Maar wat mag je nu verwachten nadat je door het rood bent gereden?
Eerst en vooral mag je eerstdaags een procesverbaal verwachten waarop staat vermeld dat een onmiddellijke inning of vraag tot betaling van een geldboete volgt.
Betaal je deze geldboete binnen de gevraagde termijn met de juiste betaalreferentie, dan wordt jouw dossier afgesloten na ontvangst van betaling.
Slaag je er echter niet in de geldboete te betalen, dan komt een minnelijke schikking van het parket jouw kant op. Ook hier probeert het parket een langdurig proces te voorkomen in ruil voor het betalen van een geldsom.
Weiger je alsnog om de geldboete te betalen, dan ontvang je zonder twijfelen een dagvaarding van de politierechtbank.
Boete voor het door het rood te rijden
Wie door het rood rijdt, mag dus een boete of straf verwachten. Bij het bepalen van de straf houdt het parket ondermeer rekening met volgende factoren:
- je strafrechterlijk verleden: heb je een blanco strafregister of net niet?
- je leeftijd: een jonge bestuurder wordt sneller vervolgd
- de combinatie met andere overtredingen: snelheid, alcoholintoxicatie,…
- soms zelfs met het voertuig: bijvoorbeeld een zware vrachtwagen
Bovendien is het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie in ieder arrondissement verschillend. Jouw straf hangt dus af van het arrondissement waar jij door het rood licht bent gereden.
De politierechter kan volgende straffen opleggen voor het negeren van een rood licht:- Een boete voor door het rood te rijden van 240 euro tot 4.000 euro
- Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
- Jonge bestuurders (houder minder dan 2 jaar van het rijbewijs) krijgen verplicht een rijverbod en moeten het theoretisch of het praktisch examen opnieuw afleggen
Als je in herhaling valt en een tweede maal betrapt wordt, worden de sancties verdubbeld!
Wat zegt de wetgeving?
Door het rood rijden is een overtreding van de derde graad en valt onder artikel 29,§ 1, tweede lid van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.
Volgens de wet is het verboden de stopstreep, of zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf, voorbij te rijden. Het negeren van een rood licht vormt dus een overtreding van de derde graad.
Per ongeluk door het rood licht gereden?
Ben je per ongeluk door het rood gereden en werd de verkeersinbreuk geregistreerd door een flitscamera? Dan kunnen we de foto’s en het ijkingsbewijs opvragen. Het gebeurt namelijk dat er daarmee problemen zijn die mogelijk tot een vrijspraak leiden.
Door het oranje rijden
Ook wanneer je door het oranje licht rijdt, ben je strafbaar. Door het oranje rijden is enkel toegelaten als je niet op een veilige manier kan stoppen én je de andere weggebruikers niet in gevaar brengt. Voor deze overtreding draag je zelf de bewijslast.
Door het oranje rijden is volgens de wetgeving een overtreding van de tweede graad. Hiervoor is er dus een lichtere bestraffing voorzien: een geldboete tussen 160 EUR en 2400 EUR.
Juridische bijstand nodig?
Ben je door het rood gereden en heb je niet enkel een boete ontvangen maar word je ook gedagvaard voor de politierechtbank? Of wens je de boete te betwisten? Weet dan dat de meeste
autoverzekeringen een rechstbijstandsverzekering bevatten waardoor jij je gratis door een advocaat kan laten bijstaan.
Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte, onze advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht, per e-mail of op het nummer 051 25 25 04.
Terug naar overzicht