Straatracen

Een straatrace is een wedstrijd op de openbare weg om te zien wie het snelst is. Maar waar veel straatracers niet bij stilstaan, is het extreme gevaar dat daarbij komt kijken. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de omgeving. 
 
Straatracen is een steeds vaker voorkomend verschijnsel dat zich voordoet op parkings, al dan niet in industriezones gelegen, maar ook op de openbare weg. Met dure wagens, vaak ook getuned, daagt men elkaar uit. Maar niet iedereen die zijn auto tunet is een straatracer. Uiteraard is het organiseren van straatraces wettelijk verboden alsook de deelname eraan.
 
Die straatraces gebeuren niet zonder gevolgen. Het blijft niet enkel bij te snel rijden, de straatraces op de openbare weg hebben verkeersongevallen (soms ook met dodelijke slachtoffers) en schade aan de weginfrastructuur en eigendommen als gevolg.

Auteur
Michiel Van Eeckhoutte
Kernexpertise
Strafrecht - verkeer & aansprakelijkheid
Datum
30.06.2022
Leestijd
4 minuten

Wat zegt de wet?

De wettelijke bepaling die betrekking heeft op straatracen staat in artikel 10.4 van de Wegcode: “Het is verboden een bestuurder aan te sporen of uit te dagen overdreven snel te rijden.” Dat artikel heeft niet enkel betrekking op snelheidswedstrijden.

Het is niet gericht op de bestuurders maar op de personen die de bestuurder kunnen aansporen of uitdagen om overdreven snel te rijden. Het louter uitdagen om te racen op straat is voldoende om over een overtreding te spreken. Of er na de uitdaging effectief geracet wordt of niet, is onbelangrijk.

 

Wie kan er gestraft worden?

Iedere bestuurder die deelneemt aan een straatrace wordt uiteraard gestraft. Maar ook de passagiers kunnen dezelfde straf krijgen. Meer nog, zelfs ieder die de bestuurder beveelt of aanzet tot de straatrace wordt ook gestraft. Kortom, iedereen die aanwezig is aan dergelijke “events”, al was u daar alleen om te kijken, kan gestraft worden.

 

Wat is het aansporen tot overdreven snel te rijden?

Misschien kent u het wel: u verandert van rijstrook om sneller te rijden, een voorligger op de linkerrijstrook heeft u niet gezien en u moet plots remmen.

Vervolgens flikkert u met uw lichten zodat de voorligger zou uitwijken of versnellen. Dit is genoeg om te spreken van een overtreding.

Denk dus twee keer navooraleer u uw grootlichten gebruikt! En daag eveneens geen andere chauffeurs uit aan het rode licht. Die actie is ook voldoende om beboet te worden.

 

Welke straffen riskeert u?

Een chauffeur uitdagen of aansporen om overdreven snel te rijden is een overtreding van de 4de graad en wordt bestraft met een geldboete van 320 EUR tot 4.000 EUR en een verplicht rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Bovendien verdubbelt de strafmaat bij herhaling binnen de drie jaar.

Bovendien kan de politie het rijbewijs onmiddellijk intrekken voor een periode van 15 dagen bij het vaststellen van de overtreding.

 

Kan de straf verzacht worden?

Indien de politierechter oordeelt dar er sprake is van verzachtende omstandigheden, is het mogelijk dat de geldboete verminderd wordt. De geldboete mag natuurlijk nooit minder dan 1 EUR bedragen. 

In uitzonderlijke gevallen kan de politierechter beslissen om het verplicht rijverbod niet op te leggen mits een duidelijke motivatie.

 

Bent u gedagvaard?

Bent u gedagvaard omdat u hebt deelgenomen aan een straatrace? Bent u slachtoffer van een straatrace? Wenst u juridisch bijstand? Contacteer meester Michiel Van Eeckhoutte via het nummer 051 25 25 04 of via e-mail vaneeckhoutte@vbadvocaten.be
 

Contacteer Michiel Van Eeckhoutte voor juridisch advies

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK