Wat betekent omgangsrecht?

Omgangsrecht: wat betekent het, welke soorten omgangsrecht bestaan er, wie heeft er recht op en wat kan je doen indien de omgangsregeling niet wordt gerespecteerd? 
Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
30.10.2021
Leestijd
3 minuten

Wat betekent omgangsrecht?

Het omgangsrecht is het wederzijdse recht van iemand om op geregelde tijdstippen persoonlijk contact te hebben met een minderjarig kind.

We definiëren verschillende soorten omgangsrecht:

  • Primair omgangsrecht van de ouders met hun kind: dat ervoor zorgt dat de ouders, wanneer gescheiden, als eerste het recht hebben op omgang met hun kind en een regeling hiertoe.
  • Tweederangs omgangsrecht van de grootouders met hun kleinkind: van zodra de ouders een regeling treffen over het omgangsrecht tussen hun beide en het kind, kan er een omgangsregeling bepaald worden tussen de grootouders en hun kleinkind.
  • Autonoom omgangsrecht: bijvoorbeeld, wanneer de ouders nog samenzijn maar een langdurige onenigheid met de grootouders ervoor zorgt dat beide partijen niet meer met elkaar praten, kan een autonoom omgangsrecht worden toegekend.
 

Hoe langt duur een bezoekrecht?

De rechter van de familierechtbank bepaalt de duur van het bezoekrecht. Het bezoekrecht van een vader of moeder kan zich spreiden over 2 halve dagen per maand, of meteen 1 dag per maand innemen. Stel dat één van de ouder komt te overlijden, kan het bezoekrecht worden uitgebreid.

 

Wat als de omgangsregeling niet wordt nageleefd?

Stel dat het toegekende bezoekrecht niet wordt gerespecteerd en de grootouder alsnog zijn/ haar kleinkind niet mag zien, kan de rechter een dwangsom opleggen. En dit voor elke keer het bezoekrecht wordt ontnomen.  

 

Wie maakt aanspraak op omgangsrecht?

Niet alleen grootouders kunnen hun recht op persoonlijk contact bij de familierechter opeisen. Iedereen die kan aantonen dat hij of zij een bijzondere affectieve band heeft met een kind kan dat doen.

De bijzondere affectieve band moet uiteraard al bestaan voor het verzoek tot recht op persoonlijk contact én het moet wederzijds zijn. 

Bijvoorbeeld:

  • Een stiefmoeder of stiefvader
  • De meter of de peter
  • Een pleegouder
  • De biologische vader die niet de juridische vader is
  • De nieuwe partner van de ouder die overlijdt
  • Een nonkel of tante
  • Enz…  

De rechter zal steeds nagaan of een contact in het belang van het kind is. Als de rechter het recht toekent, houdt hij voor de frequentie rekening met de situatie waarin de band ontstaan is.  

 

Conclusie

Je hebt als grootouder het recht om uw kleinkinderen te zien. In eerste instantie wordt steeds geprobeerd om een minnelijke regeling na te streven en het contact terug te herstellen.

Is dit niet mogelijk?

Dan kunnen we ons tot de familierechter richten om een afdwingbaar contact te vragen.

Heb jij als ouder gegronde redenen om het contact tussen kleinkinderen en grootouders te weigeren en is een contact niet in het belang van de kinderen?

Dan bekijken we hoe we ons kunnen verzetten tegen deze contacten.  

Ben je op zoek naar juridisch advies over grootouderconact? Contacteer meester Stijn Braeye vrijblijvend en beroep op zijn kennis en expertise in familierecht. Contacteer hem rechtstreeks op het nummer 051 25 25 04 of stuur gerust een mailtje naar braeye@vbadvocaten.be.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK